PENDAROVSKI: Të rinjtë duhet të jenë më të zëshëm dhe t’i përkujtojnë politikanët se funksionet i kanë të përkohshme

Advertisment
HTML Image as link

Presidenti Stevo Pendarovski, me rastin e 15 Shtatorit – Ditës ndërkombëtare të demokracisë, dërgoi mesazh duke inkurajuar qytetarët, veçanërisht të rinjtë, të jenë aktivë dhe të zëshëm midis zgjedhjeve dhe vazhdimisht t’i përkujtojnë politikanët për rolin e tyre të përkohshëm si funksionarë dhe në atë që vendosin në emrin e qytetarëve.

Mesazhi u publikua si pjesë e iniciativës Res Publica.

Reklame Reklamë:
Qries

“Ne kemi hyrë në një demokraci formale në vitin 1991 ndërsa bota, veçanërisht ajo perëndimore, është atje për shekuj me radhë. Unë besoj se shumica dërrmuese e qytetarëve do të bien dakord që rezultatet e tranzicionit tonë demokratik janë të pakënaqshme, procesi është i gjatë dhe i vështirë, shpesh kthehemi prapa.

Çështja kryesore është si ta shkurtojmë dhe ta bëjmë më të lehtë për njerëzit tanë, duke ditur që kemi vetëm një jetë në dispozicionin tonë. Propozoj, së pari, përmes disa shembujve të përgjithshëm të shohim çka është, e çka nuk është demokraci për të përkufizuar më lehtë kauzën tonë të përbashkët”, thotë Pendarovski.

Sipas tij, nuk është demokraci nëse një person apo grup vendos pa legjitimitet elektoral, në emër të të gjithë të tjerëve. Specifika e parë e demokracisë reale, thekson kreu i shtetit, është pluraliteti.

Problem i madh në zhvillimin e demokracisë, i cili është i dukshëm si në botë ashtu edhe në vendin tonë, thekson presidenti, është pjesëmarrja gjithnjë e më e vogël e qytetarëve në aktin fillestar të procesit politik – në zgjedhje, por edhe mungesa e interesit të tyre për rezistencë të organizuar kundër sundimit jodemokratik që mund të ndodhi pasi ne zgjodhëm përfaqësuesit tanë në mënyrë demokratike.