Për herë të parë botë/ Në Zvicër referendumi mbi masat e qeverisë anti-Covid

Advertisment

Aktivistët zviceranë kanë shkaktuar një referendum mbi dhënien fund të kufizimeve COVID-19 që ka vendosur qeveria.

Shoqata Freunden der Verfassung (Miqtë e Kushtetutës) ka paraqitur një kërkesë në Kancelarinë Federale me 90,000 nënshkrime.

Reklame

Ligji zviceran nënkupton që çdo peticion që mbështetet nga më shumë se 50,000 njerëz do të shkojë në një referendum kombëtar.

Shoqata ka argumentuar se legjislacioni i qeverisë, i miratuar nga parlamenti në shtator 2020, është “i rrezikshëm, jo ??etik dhe i panevojshëm”.

Muajin e kaluar, autoritetet zvicerane njoftuanpopullin për të mbyllur restorantet, baret, objektet sportive dhe institucionet kulturore deri në fund të shkurtit.

Por ‘Miqtë e Kushtetutës’ thonë se lëvizja është “joproporcionale” dhe “dukshëm e paefektshme”.

Zëdhënësi i shoqatës, Christoph Pfluger, është një kritik i njohur i masave ndaj COVID-19 në Zvicër.

Kundërshtarët gjithashtu thonë se projektligji përqendrohet shumë në masat financiare që qeveria tashmë mund të rregullojë me dekrete federale, pa nevojën e kompetencave emergjente.

Të tjerë besojnë se ligji i jep qeverisë shumë fuqi për të zbatuar një “sistem të detyrueshëm me vaksina të testuara dobët”, diçka që Këshilli Federal e ka mohuar në mënyrë të përsëritur.

Çdo votë për referendumin mbi masat e qeverisë do të bëhet pas qershorit 2021, kur ligji do të jetë në fuqi për nëntë muaj.