Po bëhet gjithnjë e më e popullarizuar dhe shkakton kancer, çfarë është snus?

Fëmija juaj mund të mos nuhasë cigare, por kjo nuk do të thotë që ata nuk kanë gëlltitur nikotinë. “Snus”, duhani pluhur i paketuar është bërë një trend i ri në mesin e adoleshentëve në Serbi.

Këto pako nikotine kushtojnë vetëm 1.000 dinarë dhe janë shumë të lehta për t’u përdorur. Ato gjithashtu krijojnë varësi dhe mund të shkaktojnë një sërë sëmundjesh, të tilla si periodontiti dhe kanceri.

Reklame

Sipas mediave, “snus” është bërë shumë i popullarizuar në mesin e adoleshentëve, të cilët e blejnë atë me pakicë ose në internet për 900 deri në 1000 dinarë, dhe industria e duhanit ka promovuar produkte më pak të dëmshme, madje ndihmon në heqjen dorë nga pirja e duhanit.

 

Zakonisht përdoret duke e vendosur midis mishrave të dhëmbëve dhe zgavrës me gojë, ku çliron substanca që hyjnë drejtpërdrejt në trup, të cilat, në fakt, mund të çojnë në pasoja fatale.

“Snus” – Varësia pa tym

Ish presidenti i Shoqatës së Serbisë kundër pirjes së duhanit, Prim Dr. Petar Borović, shpjegoi për Sputnik se “snus” është duhan i përpunuar, shija e të cilit zbutet, dhe kjo është arsyeja pse është tërheqës për të rinjtë.

Boroviç tregon se përdoruesit e “snus” shpesh së pari përtypin qesen disa herë, në mënyrë që nikotina të arrijë në tru për disa sekonda, pas së cilës ajo vendoset midis mishrave të dhëmbëve dhe faqeve për përdorim të mëvonshëm, gjatë së cilës substancat e dëmshme hyjnë drejtpërdrejt në qarkullimin e gjakut të trurit dhe trupit.

Me atë rast, së pari ndodh dëmtimi lokal – nyjet limfatike fryhen, mishrat dhe dhëmbët dëmtohen, ndodh periodontiti dhe mundësia e kancerit rritet.

Në Indi, ne kemi një formë tipike të kancerit për përdoruesit e ‘snusit’ të tyre të modifikuar, nga e cila faqja është shpuar plotësisht, mund të shihen dhëmbët dhe një masë masive tumorale që prek faqen, nofullën, mishrat e dhëmbëve … Ne u tregojmë të varurve afatgjatë, të cilët do të jenë me ne që duhani nuk është shoku i tyre, pavarësisht nga fakti se ka një aromë tjetër. Do të dëmtojë zemrën, trurin dhe mushkëritë tuaja ”, është kategorik Borović.

Sipas Boroviq, duhani përmban rreth 7,600 substanca të dëmshme, 76 prej të cilave janë kancerogjene, të cilat prishin imunitetin duke depërtuar në qarkullimin e gjakut.

“Përdoruesit e” snus “ulin imunitetin e tyre, dhe ata e bëjnë atë në kohën e kurorës. Ata bëhen kështu të ndjeshëm ndaj Kovid 19, një infeksion viral. Nëse ata janë obezë, situata është shumë e komplikuar ”, paralajmëron Boroviq.

Ai veçanërisht thekson se “snus” shumë shpejt shkakton një varësi të fortë, sepse i shtohen kimikate, kryesisht përgatitje të bazuara në klorur amoni, dhe ai pretendon se për shkak të kësaj, nikotina është barazuar me varësinë nga heroina.

“Heroina udhëton në qendrën kryesore në tru për 14 sekonda. “Duhani udhëtoi për shtatë sekonda dhe kur ata i shtuan kimi asaj, si në ‘snus’ ashtu edhe në cigare, ai nuk udhëton më për shtatë por për dy deri në tre sekonda,” vëren Boroviç.

Nuk është e ndaluar, por as nuk është e regjistruar

Megjithëse “snus” nuk është e ndaluar në mënyrë të qartë nga Ligji, Administrata e Duhanit i tregoi Sputnikut se asnjë produkt i tillë nuk është regjistruar deri më tani, dhe as nuk ka pasur ndonjë kërkesë për këtë.

Sidoqoftë, Administrata e Duhanit, me kërkesë të dy bizneseve, regjistroi 23 marka të produkteve të duhanit që ishin përgatitur posaçërisht për përtypje – të paketuara në qese të vogla – katër prej të cilave u tregtuan në tregun serb në gjysmën e parë të këtij viti.

Çmimi i paketimit të këtyre produkteve, të cilat aktualisht janë në treg, varion nga 1,040 deri në 1,200 dinarë.

 

Ata vërejnë se termi “snus” shpesh keqpërdoret nga njerëzit për produkte të tjera të duhanit të paketuara në çanta, të tilla si duhan përtypës dhe çanta nikotine, një produkt që nuk përmban duhan dhe nuk është një produkt duhani.

Sipas Direktivës së BE, vendet anëtare ndalojnë vendosjen e “snus” në tregun e tyre. Suedia u përjashtua nga ai ndalim, ku filloi “snus”, i cili garantonte që produkti nuk do të shitej jashtë atij vendi. Produktet e duhanit si përtypja dhe nuhatja nuk janë të ndaluara në BE.