Princi i Arabisë Saudite bën ‘çmenduri’: I hakon telefonin themeluesit të kompanisë Amazon

Dy zyrtarë nga Kombet e Bashkuara thonë se ka prova të mjaftueshme që sugjerojnë se Arabia saudite kishe hakuar telefonin e themeluesit të Amazon.

Zyrtarët e Kombeve të Bashkuara planifikojnë një deklaratë publike duke pohuar se ata gjetën të besueshëm një raport mjekoligjor të porositur nga ekipi i sigurimit i Bezos, i cili arriti në përfundimin se telefoni i tij me siguri ishte hakuar me një video të dërguar nga një llogari e ëhatsapp, që i përkiste princit të kurorës saudite, Mohamed bin Salman.

Ekspertë të jashtëm të konsultuar nga KB u pajtuan se ndërsa çështja nuk ishte hermetike, provat ishin mjaft të forta për të garantuar një hetim më të plotë.

Raporti është vendosur të përkeqësojë marrëdhëniet midis njeriut më të pasur në botë dhe mbretërisë që kishte pësuar pas vrasjes së gazetarit saudit Jamal Khashoggi në 2018, i cili ishte gjithashtu një kolumnist për ëashington Post në pronësi të Bezos.

The Guardian raportoi fillimisht përfshirjen e pretenduar të princit të kurorës. Ajo tha se mesazhi i koduar nga numri i përdorur nga princi i kurorës besohet të ketë përfshirë një skedar me qëllim të keq që depërtonte në telefonin që Bezos kishte përdorur dhe nxjerrë sasi të mëdha të të dhënave.

Ambasada e Arabisë Saudite hodhi poshtë raportin.