Pronari i ri i do ta ketë monopolin mbi ‘Postat e Maqedonisë’

Advertisment

Pronari i ri i Postvae të Maqedonisë, qoftë i vetëm ose në partneritet me shtetin, do të ketë përsëri një monopol. Qeveria po shtyn liberalizimin e tregut postar në vend për dy vjet – deri në fund të 2022. Propozimi për ndryshime në Ligjin për Shërbimet Postare është tashmë në Parlament. A do të na japë ky një monopol privat mbi shërbimet postare në vend të një shteti?

Ministri i Ekonomisë Bekteshi thotë se për shkak se do të bëhet një studim i fizibilitetit dhe do të diskutohet mbi modelin e privatizimit, liberalizimi i tregut postar në vend është shtyrë. Sipas ministrit, buxheti duhet të heqë qafe humbësit e shtetit, përfshirë Postën Maqedonase.

Reklame

“Pasi të kemi fizibiliti studimin dhe gjetjet që do të ndodhen në atë studim fizibiliteti gjithsesi do të ulemi, do të bisedojmë dhe do të sjellim vendim adekuat”, thotë Bketeshi.

Tregu postar i pa liberalizuar ishte gjithashtu një nga vërejtjet e Bashkimit Evropian në raportet e progresit të vendit. U kërkua liberalizimi, etj.

“Në raportin tonë për vitin 2020, ne vërtet kemi regjistruar se hapja e tregut postar sërish u shty, duke kufizuar shërbime të sigurta të qytetarëve dhe biznesin”, deklaron Zoi Muletie, zëdhënëse e KE-së.

Por të gjitha qeveritë gjatë viteve kanë liberalizuar tregun në letër, për ta shtyrë atë për një vit në minutën e fundit.

Autoriteti Antimonopol nuk komenton atë që propozohet mbi Postat që të mbetet monopol për dy vitet e ardhshme.

Posta ka gjeneruar humbje për vite me radhë, pavarësisht se ka miliona marrëveshje me çmime të privilegjuara, ndryshe nga 39 operatorët privatë. Këtë vit, situata është më kritike, sepse pas rënies së Bankës Eurostandard, ajo mbeti pa të ardhura nga operacionet e pagesave, dhe për shkak të pandemisë, ka një rënie të të ardhurave, veçanërisht në trafikun ndërkombëtar.

Posta ka qenë për vite me radhë një strehë për kuadort e BDI-së, të cilët e menaxhuan atë për 16 vjet. Gjatë asaj periudhe, kishte një grabitje dhe një zjarr të madh në zyrën kryesore postare në Shkup, por ende nuk ka epilog për këtë ngjarje. FLAKA