Pse burrat janë më të prekur nga koronavirusi? Studimet tregojnë se: Sistemi imunitar

Testikujt mund të kenë koronavirus dhe t’i japin atij një vend të ‘shenjtë’ nga sistemi imunitar i cili lejon që infeksioni të vazhdojë për më gjatë te meshkujt, thehet në një studim.

Kur Covid-19 hyn në trup ai lidhet me qelizat që shprehin proteinën ACE2, ose enzimën konvertuese të angiotenzinës 2. Këto gjenden në mushkëri, zemër dhe zorrë. Tek meshkujt proteina gjendet gjithashtu në sasi të mëdha në testet, ndërsa te gratë, sasi shumë të vogla gjenden në indet vezore.

Coronavirus ka më shumë të ngjarë të prek rëndë burrat sesa gratë. Vetëm në Mbretërinë e Bashkuar burrat vdesin nga sëmundja me dyfishin e grave, sipas Zyrës për Statistika Kombëtare (ONS). Burrat kishin një normë vdekshmërie prej 1,728,2 për 100,000, ndërsa gratë kishin një normë prej 840.9 për 100,000. Studimi, i kryer nga studiues në New York dhe Mumbai, testoi 48 burra dhe 20 gra që jetonin në Mumbai të cilët ishin infektuar nga koronavirus. Ndërsa grave në studim u deshën katër ditë për të pastruar infeksionin burrat u deshën 50 përqind më gjatë, duke iu nevojitur gjashtë ditë.

Në tre familje që morën pjesë në studim, burrat gjithashtu ishin më shumë sesa gratë për tu shëruar nga koronavirusi. Pjesëmarrësit ishin të moshës nga tre deri në 75 vjeç, me një moshë mesatare 37 vjeç. Dr Aditi Shastri, një onkolog në Qendrën Mjekësore Montefiore në Bronx, kreu studimin me nënën e tij Jayanthi Shastri, mikrobiologe në Spitalin Kasturba për Sëmundjet Infektive në Mumbai.

Puna e tyre u studiu përpara botimit në faqen e internetit mjekësore MedRxiv. Nuk është shqyrtuar nga kolegët. Profesori i virologjisë, Ian Jones në Universitetin e Leximit tha se koronavirusi do të duhet të udhëtojë në rrjedhën e gjakut për të arritur te testes, gjë që nuk është “përgjithësisht” ajo që bën virusi.

“Vendi kryesor i replikimit të virusit është trakti respirator dhe për të arritur në vendet e tjera që virusi duhet të udhëtojë në rrjedhën e gjakut. Kjo është raportuar për virusin por nuk është përgjithësisht ajo që bëjnë koronaviruset. Meshkujt në përgjithësi dalin më keq sesa gratë në rezultate imunologjike, ndoshta rezultat i vetëm një kromozomi X, dhe unë mendoj se ky çekuilibër ka më shumë të ngjarë pas dallimeve që shihen. Kjo punë nuk është shqyrtuar nga kolegët”, tha studiuesi.

Profesori i Virologjisë Molekulare në Universitetin e Nottingham Jonathan Ball tha që një studim i veçantë nuk kishte gjetur coronavirus në spermën e të sëmurëve, duke sugjeruar se nuk ishte një “rezervuar i rëndësishëm” për koronavirus.

“Në një studim të ndryshëm, i cili përsëri ishte një preprint dhe kështu që nuk u shqyrtua nga kolegët, një numër i vogël i meshkujve e testuan spermën e tyre për praninë e koronavirusit ndërsa ata po shëroheshin nga virusi. Kishte gjithashtu një mostër testesh nga një pacient tjetër që fatkeqësisht kishte vdekur. Asnjë nga mostrat nuk është testuar pozitiv për praninë e virusit, duke sugjeruar që trakti gjenital mashkullor nuk ishte një rezervuar i rëndësishëm për virusin.” , tha ai.

Profesori i Imazheve Mjekësore në Kolegjin Universitar në Londër Derek Hill tha se duheshin shumë më tepër të dhëna përpara se të nxirrnin ndonjë përfundim konkret nga studimi. Coronavirus gjithashtu është raportuar të jetë një rrezik më i madh për njerëzit e moshuar, dhe veçanërisht ata më të vjetër se 80 vjeç.