Pse disa të rinj e përjetojnë keq koronavirusin

Koronavirusi godet më të vjetrit dhe ata me probleme të tjera shëndetësore, por të rinj të shëndetshëm po vdesin gjithashtu, dhe ekspertët po përpiqen të kuptojnë pse!

Mbetet një nga enigmat më të mëdha të pandemisë Covid-19. Sëmundja në përgjithësi shkakton probleme serioze vetëm tek njerëzit e moshuar ose ata me probleme të mëparshme shëndetësore. Por herë pas here godet individë të rinj, me sa duket të shëndetshëm, përfshirë stafin mjekësor të ekspozuar ndaj pacientëve me virus.

Në disa raste, sëmundje shëndetësore të panjohura më parë zbulohen më vonë, por në të tjera nuk ka shpjegime të tilla, duke lënë shkencëtarët të përpiqen të gjejnë arsye për sjelljen e koronavirusit.

Janë propozuar disa teori. Disa studiues besojnë se sasia e virusit që infekton një individ mund të ketë rezultate thelbësore. Merrni një dozë të lartë dhe rezultati juaj mund të jetë më i keq. Të tjerë argumentojnë se ndjeshmëria gjenetike mund të përfshihet: me fjalë të tjera, që ka individë, përbërja gjenetike e të cilëve i lë ata më të prekshëm ndaj virusit, ndërsa përhapet nëpër trupat e tyre.

Kjo ide e fundit favorizohet nga virologu Michael Skinner në Imperial College London. “Është shumë e mundur që disa prej nesh të kenë një përbërje të veçantë gjenetike që na bën më të predispozuar që t’i përgjigjemi keq një infeksioni me këtë koronavirus”, tha ai.

Një shembull i një ndjeshmërie të tillë është dhënë nga virusi herpes Simplex, i cili shkakton plagë herpes. Në disa njerëz, një mutacion që prek receptorët e qelizave të njohur si TLR3, në sistemin e tyre nervor qendror, i lë ata të paaftë të përballojnë ndikimin më të keq të virusit: ata kontraktojnë një sëmundje të quajtur encefalit herpes Simplex, e cila mund të çojë në iktus dhe konvulsione në fëmijët.

“Mund të jetë që ne po shohim një lloj të ngjashëm të ndjeshmërisë në disa individë që marrin Covid-19, dhe kjo bën që ata të vuajnë më shumë nga efektet anësore serioze”, shtoi Skinner.

Sidoqoftë, të tjerë sugjerojnë që sasia e virusit me të cilin është infektuar një person mund të jetë një faktor vendimtar në përcaktimin e rezultatit të tyre. Individë të tillë thuhet se preken nga një ngarkesë e lartë virale.

“Një person me një ngarkesë të lartë virale ka më shumë grimca virusesh se një me një ngarkesë të ulët,” tha virologu Alison Sinclair në Universitetin Sussex. “Ne ende nuk e dimë se çfarë ndikimi ka ngarkesa virale në simptomat e një personi të infektuar me Covid-19. Nëse ekziston një lidhje midis një ngarkese të lartë virale dhe rezultateve më të këqija do të jetë e rëndësishme për ta zbuluar”.

Kjo pikë u mbështet nga Edward Parker në Shkollën e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale në Londër. “Për Covid-19, raportet e hershme nga Kina sugjerojnë se ngarkesa virale është më e lartë në pacientët me sëmundje më të rëndë, që është gjithashtu rasti për Sars dhe gripin.

“Pra, është e rëndësishme për ne që të kufizojmë të gjitha ekspozimet e mundshme në Covid-19, dhe nëse ndihemi mirë, duhet të vëzhgojmë masa të rrepta të izolimit për të kufizuar mundësinë tonë për të infektuar të tjerët.”