Publikohet videoja e helikopterit inteligjent të NASA-s në Mars

Advertisment
HTML Image as link

NASA ka publikuar imazhe të reja të helikopterit Ingenuity duke u ulur në sipërfaqen e Marsit.

Imazhet janë postuar individualisht në galerinë e faqes në internet të NASA-s, por ato gjithashtu janë bashkuar për të formuar një video të shkurtër që agjencia hapësinore postoi në Twitter.

Reklame

Fotografitë e publikuar tregojnë zgjuarsinë që ngadalë shpaloset nga fundi i roverit të “Këmbënguljes” ndërsa përgatitet të ndahet plotësisht.

Imazhet u kapën nga kamera WATSON e Perseverance, e cila është pozicionuar në fund të një krahu të gjatë robotik.

Fillimisht, zgjuarsia ishte fshehur brenda “Këmbënguljes” në mburojat mbrojtëse të mbeturinave. Kjo u lëshua në 21 mars, duke zbuluar helikopterin e vogël.

Më 28 Mars, NASA kapi një foto të Zanafillës që kishte zgjatur dy nga katër këmbët e saj ndërsa filloi të ngrihej ngadalë nga pjesa e poshtme e Këmbënguljes. Më 29 Mars, helikopteri u bë vertikal pasi u rrotullua nga pozicioni i tij horizontal, megjithëse dy nga katër këmbët e tij nuk ishin zgjatur ende dhe roboti ishte akoma i lidhur me roverin.