Puna, udhëtimet dhe ushqimi në dy vitet e ardhshme: Koreja e Jugut publikon udhëzimet për një rikthim në normalitet, “pas coronavirusit”

Koreja e Jugut përshkroi udhëzimet të premten për një rikthim dy-vjeçar në një normalitet post-coronavirus.

Sipas medieve të huaja, përcjell Telegrafi, plani përfshinë punë me kushte fleksibile, prenotime në transportin publik dhe ushqim të shpejtë të restoranteve në një vend që ka qenë një model në përballjen me COVID-19.

Sipas Reuters, Qendrat e Koresë për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (KCDC) raportuan vetëm gjashtë raste të reja, numri më i ulët që nga piku i 28 shkurtit në Korenë e Jugut, i cili pësoi epideminë e parë të madhe jashtë Kinës.

Pa vdekje të reja, numri i tyre mbeti në 240 dhe autoritetet shpresojnë se çdo ditë rastet e reja do të bien në zero në ditët në vijim.

Infeksionet totale të regjistruara janë 10,708 në vendin me gati 52 milionë njerëz.

Testimi i përhapur, gjurmimi intensiv i kontakteve dhe aplikacionet për përcjelljen e kanë mundësuar Korenë e Jugut të kufizojë përhapjen e virusit me distancim social dhe jo me bllokime të gjata.

Seuli ka zgjatur politikën e saj sociale të distancimit deri më 5 maj, ndërsa ofron një lehtësim për kishat dhe ambientet sportive, por nxiti vigjilencë pasi rastet e importuara dhe grupimet më të vogla vazhduan të shfaqen.

“Disa ekspertë parashikojnë që COVID-19 do të qëndrojë për aq kohë sa dy vjet, dhe ne duhet të pranojmë realitetin që ne nuk mund të kthehemi në jetën para-COVID-19 gjatë asaj kohe”, ka thënë zëvendësministri i shëndetësisë Kim Gang-lip në një konferencë.

“Qeveria po përgatit një kalim në një skemë rutinore të distancimit të qëndrueshëm me qëllim të kryerjes së veprimtarisë së rregullt sociale dhe ekonomike, si dhe parandalimin e infeksioneve të COVID-19 në të njëjtën kohë”, ka shtuar ai.

Po sipas Reuters, përcjell Telegrafi, udhëzimet detajojnë një kod sjelljeje në fusha përfshirë vendet e punës, transportin, restorantet, pazaret dhe pajisjet sportive, duke filluar me rregulla të përgjithshme si larja e duarve, mirëmbajtja e distancave dhe kontrollet e rregullta të temperaturës dhe dezinfektimi.

Kushdo që udhëtoi jashtë shtetit brenda dy javëve të fundit nuk duhet të shkojë në punë për ca kohë, dhe vendet e punës rekomandohen të përdorin video-konferenca, trajnime në internet, punë në distancë dhe orar fleksibël.

Pasagjerët në transportin publik duhet të veshin një maskë dhe të provojnë të prenotojnë një vend në rreshta bosh, ndërsa pagesat për taksitë të bëhen përmes telefonave.

Udhëzimet i nxitën njerëzit të kalojnë kohën minimale në restorante dhe kafene dhe të përdorin pjata individuale për të ndarë ushqim.

Pronarët e bizneseve duhet të vendosen të ndarë nëse është e mundur, dhe të promovojnë në mënyrë aktive shërbimet e marrjes dhe ofrimit së bashku me pagesën në internet.

Akademitë private dhe objektet fetare këshillohen me forcë që të sigurojnë sanitizues dore por pa ushqim.

Në qendrat tregtare, klientët nuk duhet të provojnë mostra dhe duhet të presin të paktën 1 metër pas të tjerëve në arka.

Zyrtarët thonë se strategjia do të funksionojë vetëm nëse njerëzit mbeten të kujdesshëm.

“Shenja më e madhe e rrezikut në shoqërinë tonë është pakujdesia nga mendimi që rreziqet e infeksioneve janë zhdukur”, ka thënë drejtori i KCDC, Jeong Eun-kyeong në një konferencë të veçantë. /Telegrafi/