Putin: Europianët nuk na dëgjuan!

Presidenti rus, Vladimir Putin, në një intervistë për televizionin shtetëror Rusia 1, ka folur për situatën e krijuar me sektorin e energjisë dhe shkaqet e krizës globale të ushqimit.

Putin tha se “pas fillimit të një operacioni special në Ukrainë, Shtetet e Bashkuara dhe Europa filluan të ndërmarrin hapa që përkeqësuan situatën në sektorin e ushqimit dhe prodhimit të plehrave”.

“Në të njëjtat Shtetet e Bashkuara, autoritetet financiare dhe ekonomike nuk kanë gjetur asgjë më të mirë sesa të ndjekin rrugën e injektimit të shumave të mëdha parash për të mbështetur popullsinë dhe për të mbështetur bizneset dhe sektorët individualë të ekonomisë,” tha ai.

Sipas tij, tani po tentohet që përgjegjësia për atë që po ndodh në tregun ushqimor të zhvendoset tek Rusia dhe është një përpjekje për të “kaluar nga një kokë e sëmurë në një kokë të shëndetshme”.

Putin shtoi se ishte i bindur se situata me plehrat botërore do të përkeqësohej për shkak të sanksioneve dhe ka theksuar se çmimet e ushqimeve do të vazhdojnë të rriten.

Udhëheqësi rus e quajti blof deklaratën se Moska po pengon eksportin e drithërave ukrainas dhe theksoi gatishmërinë e tij për të rritur eksportet e grurit në 50 milionë tonë. Ai i bëri thirrje Kievit që të pastrojë minat nga territori nën kontrollin e tij për eksportin e sigurt të grurit dhe theksoi se Rusia nuk do ta përdorë këtë situatë për të organizuar sulme nga deti.

“Ne garantojmë një kalim paqësor pa asnjë problem. Ata duhet të pastrojnë minat dhe të heqin anijet nga fundi i Detit të Zi që u fundosën në mënyrë që të vështirësojnë hyrjen në portet në jug të Ukrainës,” tha Putin.

Ai gjithashtu deklaroi se “ka dhjetëra anije të huaja në portet e Ukrainës, ekuipazhet e të cilave mbahen ende peng”. Ai shprehu edhe një herë gatishmërinë e tij për të siguruar transportin paqësor të grurit dhe hyrjen e sigurt të anijeve në Detin Azov dhe Detin e Zi.

Për sa i përket krizës energjetike, Putin tha se është politika dritëshkurtër e vendeve europiane që dërgoi në krizën aktuale.

Putin shtoi se “europianët nuk dëgjuan kërkesat e Rusisë për të mbajtur kontrata afatgjata të furnizimit me gaz natyror, të cilat kishin një ndikim negativ në tregun e energjisë”.