Pyat: Rrjedha e gazit amerikan së shpejti do të kalojë nëpër Maqedoninë e Veriut

Në një intervistë ambasadori amerikan në Greqi Jeffrey Pyatt riafirmoi dje se interesi strategjik i vendit të tij është që sa më shpejt të jetë e mundur të rrjedhë gazi i lëngshëm amerikan të naftës përmes portit të Aleksandrisë.

“DFC ka një mandat të qartë për të punuar në Ballkanin Perëndimor, kjo është arsyeja pse Aleksandria është kaq i rëndësishëm. Për shkak se projektet atje kanë të bëjnë me gjëra të tilla si ndërlidhja e gazit natyror me Maqedoninë e Veriut dhe perspektivat për transportimin e gazit në Serbi”, tha Pyat.

Reklame

Marrëveshja e ndërsjellë e mbrojtjes midis Greqisë dhe Shteteve të Bashkuara parashikon përdorimin e pjesshëm të infrastrukturës nga forcat amerikane. Shtetet e Bashkuara janë të interesuar për portin e Aleksandrisë për arsye energjie dhe ushtarake, veçanërisht pas privatizimit të administratës së portit në Selanik. Porti i Trakisë ofron hyrje në det, rrugë, hekurudhë dhe ajër. Ajo është e vendosur në një pikë që tani është e lidhur direkt me Egnatia Odesa – autostradën që kalon nëpër Greqinë veriore – dhe hekurudhën për në Selanik dhe në kufijtë me Turqinë dhe Bullgarinë. Është gjithashtu afër tubacionit Transatlantik (TAP).

“Gazi amerikan nga tubacionet do të arrijë në Aleksandri për të lënë përmes tubacionit vertikal IGB në Ballkan dhe Evropën Qendrore dhe Veriore. Një fabrikë e madhe gazi amerikan po ndërtohet në Rodopet. Porti i Aleksandrisë është krijuar për të anashkaluar ngushticën e Bosforit”, tha Pyat.