Rasti i Gjermanisë! Përse koronavirusi përhapet shumë lehtë në thertore

Advertisment

Covid-19 i të infektuarve në thertoren më të madhe në Evropë, në Guetersloh të landit gjerman Renani-Veriore Vestfali, u rrit në mbi një mijë.

Infeksioni po përhapet nga ora në orë aq sa autoritetet vendase po mendojnë të krijojnë një zonë të re të kuqe. Shpërthime të sëmundjes, edhe pse në përmasa më të vogla, ka pasur edhe nëpër disa thertore në vende të tjera si Irlandë, Francë, Mbretërinë e Bashkuar, Holandë, Spanjë, Kanada dhe mbi të gjitha Shtetet e Bashkuara ku koronavirusi ka përfshirë gati 200 kompani mishi.

Reklame

Gjithashtu në Itali, në Palo del College në provincën e Barit, uzina e Sicilianit ishte mbyllur për dy javë pasi 71 punonjës testuan pozitivisht për virusin. Por pse janë thertoret vendet ku virusi përhapet kaq lehtë? Nuk ka asnjë shkak të vetëm, por më shumë motivime që të gjithë së bashku i bëjnë këto mjedise pune veçanërisht në rrezik. Dinamika e përpunimit të këtyre mishit në të vërtetë kërkon ndërrime të gjata dhe të mbushura me njerëz, ku punëtorët duhet të jenë shumë afër njëri-tjetrit, në mënyrë që të ndjekin vijën e montimit, ndërsa kufomat e pulave, bagëtive, derrave shigjeta në grepa ose rripa transportues.

Shpesh punëtorët kanë vetëm 1-2 sekonda për të përfunduar detyrën e tyre përpara se të arrijë një pjesë e re e mishit. Është një punë shumë e lodhshme dhe e furishme, njeriu merr frymë me vështirësi për shkak të lodhjes, veshja e maskës mund të jetë pothuajse e pamundur sepse nuk ka frymë. Më në fund, të brendshmet duhet të bërtasin kur duhet të flasin me njëri-tjetrin mbi zhurmën e makinave. Siç e dimë, ne marrim frymë shumë (shih atletët) dhe të folurit me zë të lartë janë dy faktorë rreziku sepse vihen një sasi më e madhe pikash infektive të mundshme.

Temperaturat e ulëta sigurisht që kontribuojnë në shkallën e lartë të infeksioneve pasi koronavirusi, si viruset e tjera, duket se preferon të ftohtin, një mjedis në të cilin mund të mbijetojë më gjatë jashtë trupit, duke rritur mbijetesën në ajër. Më në fund, këto sisteme funksionojnë sisteme ventilimi shumë të fuqishëm për të mos u përkeqësuar mishi. Për të respektuar distancat e sigurisë, shkalla e prodhimit duhet të ngadalësohet duke kufizuar numrin e punëtorëve të pranishëm.

Top Channel