Rikuperimi nga mungesa e gjumit kërkon më shumë sesa mund të mendoni

Po përtoni dhe jeni të rraskapitur nga një natë tjetër me pak gjumë? Urime, ju jeni bashkuar me shumë njerëz në të gjithë globin që vuajnë nga mungesa e gjumit, një problem serioz që mund të ndikojë në shëndetin tuaj mendor dhe fizik.

Çfarë duhet të bëni

Reklame

Problemet e gjumit përbëjnë një “epidemi globale që kërcënon shëndetin dhe cilësinë e jetës deri në 45% të popullsisë së botës”, sipas statistikave të Ditës Botërore të Gjumit.

Por është e lehtë të shërohesh nga ai deficit gjumi, apo jo, veçanërisht nëse je i ri? Një ose dy gjumë të mirë të natës dhe sigurisht një javë të plotë gjumë, edhe ju jeni kthyer në veten tuaj plotësisht funksionale?

Fatkeqësisht, një studim i ri i kohëve të fundit zbuloi se mund të mos jetë kështu, edhe për të rinjtë. Trembëdhjetë njerëz në të 20-tat e tyre që flinin 30% më pak se sa duheshin për 10 netë nuk e kishin rikuperuar plotësisht pjesën më të madhe të përpunimit të tyre njohës pas shtatë netëve të gjumit të pakufizuar për tu rikuperuar.

“Ky është një studim i kryer mirë, edhe pse i vogël, me masa të shumta për të shqyrtuar ndikimin e privimit të pjesshëm të gjumit kryesisht duke ekzaminuar kohëzgjatjen e gjumit duke përdorur aktigrafinë e kyçit të dorës, ndryshimet në EEG dhe performancën njohëse”, tha Dr Bhanu Prakash Kolla, specialist i mjekësisë së gjumit në Qendrën për Mjekimin e Gjumit në Klinikën Mayo në Rochester, Minesota, i cili nuk ishte i përfshirë në studim.

“Kohët e reagimit u përmirësuan gjatë shtatë ditëve dhe u kthyen në nivelet bazë, ndërsa detyrat e tjera njohëse, përfshirë saktësinë, nuk u shëruan plotësisht”, tha Kolla.

Mungesa kronike e gjumit ndikon në aftësinë tuaj për t’i kushtuar vëmendje, zgjidhur probleme dhe për të marrë vendime.

“Ajo që tregoi studimi është se ka gjëra të tilla si kujtesa dhe shpejtësia e përpunimit mendor që nuk do të rikthehen aq shpejt”, tha specialisti i gjumit Dr. Raj Dasgupta, një asistent profesor i mjekësisë klinike në Shkollën e Mjekësisë Keck në Universitetin e Jugut Kaliforni, i cili gjithashtu nuk ishte i përfshirë në studim.

“Definitivisht, pjesët kryesore të humbjes së gjumit mund të shërohen, por ka gjëra që thjesht nuk do t’i ktheni shpejt,” tha Dasgupta. “Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të mos kesh atë borxh gjumi në radhë të parë./abcnews.al