Rusia dështon keq: Thotë se ka bërë shpikjen e ilaçit anti-koronavirus, por e vërteta është ndryshe

Titulli i mediave shtetërore ruse RIA Novosti shkruante “Rusia krijoi trajtimin për koronavirusin”. Artikulli vazhdoi të mburret për ilaçin bazuar në ilaçin mefloquine, një ilaç antimalarial i krijuar në fakt në Qendrën Mjekësore Ëalter Reed të Ushtrisë së Sh.B.A menjëherë pas Luftës së Vietnamit dhe i njohur gjerësisht si Lariam.

Mefloquine u krijua për të zëvendësuar chloroquine, një tjetër anti-malarial, i cili ishte ilaçi i zgjedhur i fundit i Presidentit Donald Trump në betejën e tij të dyshimtë kundër COVID-19.

Akoma është e përshkruar në shumë vende për të parandaluar dhe trajtuar malarinë, por dihet që ka efekte anësore të rënda dhe ndonjëherë tronditëse. Një studim i kryer nga 2001-2003 “konfirmoi potencialin e mefloquine për të shkaktuar sëmundje psikologjike”.

Përballë një valë talljeje në mediat sociale, media shtetërore ruse ndryshoi titullin, ku tani lexohet: “Rusia ofroi një ilaç për trajtimin e koronavirusit”.

Duhet të theksohet se nuk ka kurë të njohur ose trajtim të aprovuar për koronavirusin. Testime të shumta klinike për trajtime të mundshme mjekësore janë ende në zhvillim e sipër.

Qëllimi i gjithë kësaj është më pak farmakologjik sesa propagandistik. Ndërsa mediat e kontrolluara nga Kremlini përhapin teori konspirative që fajësojnë Shtetet e Bashkuara (dhe madje edhe Ukrainën) për krijimin dhe përhapjen e koronavirusit, Rusia paraqitet si shpëtuesi i mundshëm i gjithë njerëzimit.

Në një kohë kur përpjekja cinike e Kremlinit për të fshehur shtrirjen e pandemisë në Rusi po bëhet gjithnjë e më e dukshme, media shtetërore po kritikon taktikat amerikane dhe evropiane për kontrollimin e pandemisë.

Masat koronaviruse ruse të rekomanduara nga agjensia qeveritare për publikun e gjerë, me të vërtetë duken më të rrepta se ato të ofruara në Shtetet e Bashkuara.

Për shembull, përdorimi i përditshëm i maskave të fytyrës në publik rekomandohet për të gjithë individët. Maska me përdorim të vetëm duhet të zëvendësohen çdo 2-3 orë.

Ekziston një udhëzim publik në lidhje me dezinfektimin e ushqimit dhe mallrave të blera në dyqane.