Sa zgjat imuniteti nga Covid

Advertisment
HTML Image as link

Ekipi, i cili mati nivelet e antitrupave SARS-CoV-2 në 365,000 njerëz midis qershorit dhe shtatorit pa një rënie prej 26% të testimit të numrit pozitiv për antitrupa.

Në fillim, antitrupat u gjetën në 6.0% të atyre që u testuan me teste gjaku. Gjatë shtatorit përqindja ishte 4.4%, një rënie prej 26% për afërsisht 3 muaj, shkruajnë mediat zvicerane.

Reklame

Trendi në rënie u vu re në të gjitha grupmoshat, por jo në punëtorët shëndetësorë, gjë që mund të tregojë ekspozim fillestar të përsëritur ose më të lartë ndaj virusit, sugjerojnë autorët. Rënia ishte më e madhe tek njerëzit e moshës 75 vjeç e lart krahasuar me njerëzit e rinj, duke treguar që përgjigja e antitrupave ndryshon nga mosha dhe nga ashpërsia e sëmundjes.

Saktësisht se çfarë do të thotë kjo nuk është plotësisht e qartë. Antitrupat janë vetëm një element i sistemit imunitar. Limfocitet, të tilla si qelizat T që vrasin qelizat pritëse të infektuara, dihet që kanë memorie dhe mund të ofrojnë mbrojtje. Sidoqoftë, studiuesit theksuan se nivelet e antitrupave priren të jenë shumë parashikuese të imunitetit të përgjithshëm.

Në të njëjtën kohë, ka pasur shumë pak raste të raportuara të njerëzve që infektohen më shumë se një herë. Por kjo mund të jetë për shkak të antitrupave që sapo kanë filluar të zbehen pas kulmit të valës së parë në prill.

Përveç kësaj, është e paqartë se çfarë domethënie kanë rezultatet e këtij studimi për vaksinat. Imuniteti i shkaktuar nga vaksinat mund të ndryshojë nga imuniteti natyror, kështu që mbetet vend për shpresë tek vaksinat që japin një dorë për të dalë nga sëmundja. /burimi-albinfo/