Shembull për t’u ndjekur: Strategjia e Suedisë për koronavirusin pritet të zbatohet në tërë vendet e botës

Advertisment

Që nga fillimi i shfaqjes së koronavirusit në Wuhan të Kinës, shteti ndërmorri masa të ashpra bllokimi për të luftuar përhapjen. Sikurse Kina vepruan edhe shumë shtete të tjera duke mbyllur shkollat, univeresitetet, vendet e punës, dhe kufijtë

Por ajo që ra në sy ishte metoda e Suedisë që ishte zgjedhur për të luftuar këtë pandemi globale. Suedia u tha qytetarëve të vendit të praktikojnë distancimin shoqëror në baza vullnetare. Autoritetet në vend vendosën kufizime për të rrafshuar kurbën. Ata nuk lejonin asnjë tubim të më shumë se 50 personave, vendosën mësimin në distancë, por u shmangën nga kontrollat policore dhe gjobat.

Reklame

Autoritetet suedeze nuk kanë deklaruar zyrtarisht një qëllim për të arritur imunitetin e tufës, për të cilën shumica e shkencëtarëve besojnë se arrihet kur më shumë se 60 përqind e popullsisë ka pasur virusin. Por rritja e imunitetit është pa dyshim pjesë e strategjisë më të gjerë të qeverisë – ose të paktën një pasojë e mundshme e mbajtjes së shkollave, restoranteve dhe shumicës së bizneseve.

Anders Tegnell, kryesor epidemiolog në Agjencinë e Shëndetit Publik të Suedisë, ka parashikuar që qyteti i Stokholmit mund të arrijë imunitetin e tufës që në fillim të këtij muaji. Bazuar në supozimet e azhurnuara të sjelljes (normat e distancimit shoqëror po ndryshojnë sesi sillen Suedezët), matematikani i Universitetit të Stokholmit, Tom Britton, ka llogaritur se imuniteti 40 përqind në kryeqytet mund të jetë i mjaftueshëm për të ndaluar përhapjen e virusit atje dhe se kjo mund të ndodhë nga mesi i qershorit .

Përgjigja e Suedisë nuk ka qenë e përsosur, por ajo ka arritur të forcojë imunitetin tek të rinjtë dhe të shëndetshmit – ata që janë në rrezikun më të ulët të komplikimeve serioze nga COVID-19 – ndërsa gjithashtu të rrafshojnë kurbën. Njësitë e kujdesit intensiv të vendit nuk janë tejkaluar, dhe personeli i spitalit, megjithëse është nën tendosje, të paktën nuk është dashur të zgjidhë përgjegjësi shtesë për kujdesin e fëmijëve.

Pavarësisht nëse e kanë përqafuar hapur qasjen suedeze, shumë vende të tjera tani po përpiqen të imitojnë aspekte të saj. Danimarka dhe Finlanda kanë rihapur shkollat ​​për fëmijë të vegjël. Gjermania po lejon rihapjen e dyqaneve të vogla. Italia së shpejti do të rihapë parqet, dhe Franca ka një plan të lejojë disa biznese jo-thelbësore të rihapen, përfshirë tregjet e fermerëve dhe muzetë e vegjël, si dhe shkollat ​​dhe qendrat e kujdesit ditor. Në Shtetet e Bashkuara, i cili ka deri tani numrin më të lartë absolut të vdekjeve të raportuara COVID-19, disa shtete po lehtësojnë kufizimet në nxitjen e Presidentit Donald Trump, i cili pavarësisht se kritikoi modelin suedez, po e shtyn vendin drejt diçkaje shumë të ngjashme.

Ka arsye të mira që vendet të fillojnë të lehtësojnë kufizimet e tyre. Do të duhen disa vite për të llogaritur numrin e përgjithshëm të vdekjeve, falimentimeve, pushimeve nga puna, vetëvrasjet, problemet e shëndetit mendor, si dhe kostot e tjera që i atribuohen jo vetëm virusit, por masave të përdorura për ta luftuar atë.