Shkencëtarët britanikë: Origjina e shpërthimit të coronavirusit është në një vend tjetër dhe ka një datë tjetër

Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit kanë hetuar origjinën e coronavirusit dhe pretendojnë se shpërthimi që filloi në Kinë mund të ketë filluar që nga 13 shtatori.

Coronavirus ka infektuar tashmë më shumë se dy milionë njerëz në mbarë botën, dhe tani një studim i ri tregon se shpërthimi i parë mund të ketë filluar më herët se sa mendohej, shkruan Mirror.co.uk.

Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit kanë hetuar origjinën e virusit për të llogaritur datën e mundshme të shpërthimit fillestar, përcjell Telegrafi.

Gjetjet e tyre tregojnë se shpërthimi në Wuhan ndodhi midis 13 shtatorit dhe 7 dhjetorit.

Peter Forster, i cili drejtoi studimin, tha: “Virusi mund të ketë ndryshuar në formën e tij të fundit, muaj më parë, por qëndroi brenda një lakuriqi, ose një kafshë tjetër ose madje edhe brenda njerëzve për disa muaj pa infektuar individë të tjerë”.

“Pastaj, ai filloi të infektonte dhe të përhapet midis njerëzve midis 13 shtatorit dhe 7 dhjetorit”.

Në studimin, i cili duhet të rishikohet akoma, studiuesit analizuan llojet e coronavirusit duke përdorur një algoritëm matematikor.

Ndërsa virusi kishte origjinë nga lakuriqët, shkencëtarët gjetën qindra mutacione midis origjinës Sars-CoV-2 dhe asaj të parë të gjetur në Wuhan.

Në mënyrë tipike, një coronavirus zakonisht përvetëson një mutacion në muaj.

Sipas studiuesve, kjo tregon se virusi mund të përhapet në heshtje tek kafshët dhe njerëzit me vite, përpara se të arrijë formën që ne shohim sot.

Dr Forster tha: “Nëse më kërkojmë përgjigje, do të thoja që përhapja e parë më shumë ka gjasa të ketë filluar në Kinën jugore sesa në Wuhan”.

Origjina e coronavirusit është debatuar gjerësisht nga shkencëtarët në mes të pandemisë.

Ndërsa ka pasur disa pretendime se virusi është bërë nga njeriu, një studim muajin e kaluar nuk gjeti ‘asnjë provë’ për këtë. /Telegrafi/