“Shkencëtarët kinezë po krijojnë një supervirus nga lakuriqët…”, Videoja e publikuar në vitin 2015 nga mediat italiane “thyen” rrjetin

Një video e transmetuar nga mediat italiane që mban datën 16 nëntor të vitit 2015 ka bërë bujë në mediat sociale, por indiferente nuk kanë qëndruar edhe mediat italiane – dhe jo vetëm.

Po sipas medieve italiane, pamjet u bënë virale pasi në videon e publikuar pretendohej se Kina krijoi viruse të cilat mund të ndikojnë në trupin e njeriut, të cilët janë bërë nga një proteinë e marrë nga lakuriqët dhe minjtë.

Siç thuhet më tej, bëhet fjalë për një video të transmetuar nga TGR, një shërbim i transmetimit në Itali i cili përmban një numër shfaqjesh për të “argëtuar” audiencën italiane.

Dhe në këtë video, udhëheqësi i emisionit shihet vazhdimisht duke cituar fjalën ‘Coronavirus’.

Kjo edhe ka ndikuar që pamjet të bëhen virale pasi entuziastët e teorisë së konspiracionit ishin të shpejtë për të filluar lidhjen e videos nga viti 2015 me pandeminë që po kalojmë të COVID-19, shkruan Telegrafi.

Por, a është video e TGR Leonardo nga 16 nëntori 2015, në të vërtetë duke pretenduar se pandemia e tanishme e coronavirusit është një rezultat i shkencëtarëve kinezë që eksperimentojnë me një virus të kultivuar?

Alessandro Casarin, i cili sipas Wikipedia në prill të vitit 2016 ai u emërua zv/drejtor i Rai News, ka shpjeguar: “Raportimi i 16 nëntorit 2015 në TG Leonardo në Rai 3 është marrë nga një botim i revistës Nature i cili sqaroi ditë më parë se ai virus i krijuar në laborator nuk ka asnjë lidhje me Covid- 19”.

Bëhet fjalë për një shpjegim të revistës Nature në të cilin thuhet: “Ne jemi të vetëdijshëm që kjo histori është duke u përdorur si bazë për teoritë e pa verifikuara se coronavirusi i romanit që shkaktoi COVID-19 ishte inxhinierizuar. Nuk ka asnjë provë që kjo është e vërtetë; shkencëtarët besojnë se një kafshë është burimi më i mundshëm i coronavirusit”.

Ndryshe, vetëm në Itali, si pasojë e infeksionit nga coronavirusi kanë gjetur vdekjen mbi 10 mijë persona. Ndërsa mbi 621,000 raste të coronavirusit dhe më shumë se 28,000 vdekje janë raportuar në të gjithë botën.