Shkencëtarët: Koronavirusi mund të përkeqësojë dëgjimin e pacientit

Më shumë se 1 në 10 pacientë me koronavirus të pranuar në një spital të Mançesterit, kanë raportuan një përkeqësim në dëgjimin e tyre, tetë javë pas shërimit, ka zbuluar një studim.

Shkencëtarët thonë se ekziston një nevojë urgjente për të hetuar efektet akute dhe të përkohshme të COVID-19 në dëgjimin dhe sistemin audiovestibular.

Reklame

121 pacientë të cilët janë shëruar nga Covid-19, që janë kuruar në Spitalin Ëythenshaëe, pjesë e Fondacionit NHS University University të Mançesterit, morën pjesë në një studim telefonik.

Kur u pyetën për efektet që mund të kenë pasur nga Covid-19, 16 prej tyre (13.2%) u shprehën se dëgjimi i tyre ishte përkeqësuar.

Tetë njerëz raportuan një përkeqësim në dëgjimin e tyre dhe tetë të tjerë treguan se po ndjenin një tingull të çuditshëm në vesh që nuk shkaktohet nga një burim i jashtëm.

Kevin Munro, profesor i audiologjisë në Universitetin e Mançesterit dhe NIHR Qendra e Kërkimeve Biomjekësore e Mançesterit, është shprehur: “Ne tashmë e dimë se viruset si fruthi, shyta dhe meningjiti mund të shkaktojnë humbje të dëgjimit dhe koronaviruset mund të dëmtojnë nervat që dërgojnë informacion në tru.

Është e mundur, në teori, që COVID-19 mund të shkaktojë probleme në sistemin e dëgjimit, përfshirë edhe në veshin e mesëm”.

“Dëmtimi i dëgjimit mund të vijë nga stresi dhe ankthi, përfshirë përdorimin e maskave të fytyrës që e vështirësojnë komunikimin, medikamente të përdorura për trajtimin e COVID-19 që mund të dëmtojnë veshin, ose faktorë të tjerë që lidhen me të qenit i sëmurë në mënyrë kritike.

Kjo është arsyeja pse ne besojmë se ka nevojë urgjente për studime me cilësi të lartë për të hetuar efektet akute dhe të përkohshme të COVID-19 në dëgjimin dhe sistemin audiovestibular”, janë shprehur studiuesit.

Studimi u krye nga audiologët e Universitetit të Mançesterit, i mbështetur nga Qendra e Kërkimeve Biomjekësore e Manastirit NIHR.