Shkrimtari amerikan e kishte parashikuar coronavirusin që në vitin 1981

The Eyes of Darkness (Sytë e errësirës) një roman thriller i shkruar në 1981 nga shkrimtari amerikan Dean Kootz. Ky roman flet për një virus vd ekjeprurës që prek njerëzit, i cili u krijua në një laborator në Kinë, më saktësisht në qytetin e Wuhan.

Qyteti Wuhan është epiqendra e shpërthimit të virusit covid 19. Natyrisht nuk besoj se qëndronë ndonjë teori konspirative pas këtij romani, por më ka bërë shumë kureshtar kjo histori letrare kaq e afërt me realitetin e këtyre ditëve.

Reklame

Në këtë tregim flitet për një shkencëtar kinez i quajtur Li Chen i cili u arratis në Shtetet e Bashkuara me një kopje të diskut të ar mës biologjike më të rëndësishme dhe të rrezikshme të kësaj dekade.

Ata e quajnë atë ‘Wuhan 400’ sepse u zhvillua në laboratorët e tyre të RDNA pranë qytetit të Wuhan dhe ishte lloji i 400 të, i zbatueshëm i mikroorganizmave të krijuar në atë qendër kërkimore ”.

“Wuhan 400 është një ar më e përsosur”, thotë shkrimtari, sepse “prek vetëm njerëzit”.
Kjo nuk është e gjitha sepse në një kapitull tjetër të romanit.

Koontz shkruan se “rreth vitit 2020 pneumonia e rëndë (një inflamacion i një ose të dyja mushkërive, i cili zakonisht shkaktohet nga: një infeksion viral) do të përhapet në të gjithë botën” dhe se është “i aftë t’u rezistojë të gjitha trajtimeve mjekësore të njohura deri më tani” /FATLIND SELMANI/