Si deri te mikroçipi i parë?

Jack Kilby, një inxhinier i ri nga Universiteti i Illinois i cili sapo ishte punësuar nga “Texas Instruments”, i prezanton kolegët e tij të habitur me një shpikje të re.

Ishte një ndërtim i çuditshëm i dy pllakave metalike, kabllove dhe përbërësve të tjerë, të gjitha në të njëjtën sipërfaqe.

Ishte në thelb qarku i parë i integruar: një grup komponentësh elektronikë të ndërlidhur, të tillë si transistorë dhe rezistorë, të gdhendur ose të stampuar në një gjysmëpërçues të vogël. Bëhet fjalë për mikroçipin e njohur që tani gjendet në çdo kompjuter, makinë dhe dhjetëra të tjerë.

Gjashtë muaj më vonë, Robert Noyce në “Fairchild Semiconductor” prezantoi një pajisje me të njëjtin funksion, por me konstruksion superior. Noyce fitoi garën e patentave, por ai gjithashtu e konsideron Kilby, i cili gjithashtu fitoi çmimin Nobel në Fizikë, si babain e mikroçipit.

Kilby, i lindur më 8 nëntor 1923 në Misuri dhe i rritur në Great Bend, Kansas, vdiq më 20 qershor 2005 në Dallas, Teksas.