Si mund të mbijetojnë restorantet dhe kafenetë në këtë periudhë

Nga Rafi Mohammed, themelues i Kulturës së Fitimit, një konsulencë që ndihmon kompanitë të zhvillojnë dhe përmirësojnë strategjitë e tyre të çmimeve, dhe autori i “Artit të çmimeve”, transmerton Class.

Të gjitha bizneset po vuajnë sot! Një industri që është veçanërisht e dukshme dhe emblematike në luftën tonë ekonomike janë restorantet. Në shumë shtete, restorantet janë të mbyllura, dhe restorantet që zgjodhën të mbeteshin të hapura u lejohen të ofrojnë ushqime vetëm me marrje ose delivery. Ata po e bëjnë këtë ndryshim pasi klientët po përballen me pasiguri të thellë financiare. Klientët e tyre përballen me një dilemë tjetër: nëse ia vlen të dalin nga shtëpia (dhe të rrezikoni ekspozimin e mundshëm ndaj virusit) në kërkim të ushqimit të marrë për të prishur monotoninë e realitetit tonë të ri të qëndrimit në shtëpi.

Për të mbijetuar, pronarët e restoranteve do të duhet të gjejnë zgjidhje krijuese për të mbijetuar në këtë mjedis të ri dhe për t’u përshtatur me gjendjen e vështirë të klientëve.

Këshillat e mia për restorantet – pasi të kenë siguruar sigurinë e ushqimit të tyre – janë të thjeshta: Ulni çmimet tani!

Për të filluar, le të jemi realist! Disa restorante do të jenë në gjendje të ruajnë të ardhura normale gjatë kësaj krize. Ndërsa fitimet e industrisë janë shumë të vogla, shumë nga kostot janë fikse (tokë, ndërtesë, pajisje kuzhine) pasi ato vazhdojnë nëse një restorant është i hapur apo jo. Qëllimi i ri për gjashtë muajt e ardhshëm është të minimizojë humbjet duke u përqëndruar në marzhin e kontributit (të ardhurat minus kostot e ndryshueshme si ushqimi dhe puna).

Ekzistojnë tre arsye pse restorantet duhet të ulin çmimet:

Së pari, shumica e restoranteve ofrojnë vetëm shërbimin e marrjes së ushqimit qoftë sipas dëshirës, ​​apo të bazuara në urdhra të autoriteteve shtetërore ose lokale. Megjithëse restorantet historikisht ngarkojnë të njëjtat çmime për ngrënie në restorant ose marrje e ushqimit me vete, marrja e ushqimit me vete është një përvojë më pak e vlefshme. Ndërsa kuzhina është e njëjtë, vlera e një vakti në restorant buron pjesërisht nga ambienti, shërbimi i vëmendshëm dhe përvoja sociale (p.sh., raste të veçanta, duke parë miq). Për shkak se përvojës së marrjes i mungojnë këto atribute, çmimet e marrjes duhet të ulen për të pasqyruar këtë vlerë të zvogëluar.

Së dyti, klientët janë më të pakët se ato që ishin muajin e kaluar. Me shqetësimet në lidhje me të ardhurat e tyre, shumë janë duke shqyrtuar shpenzimet opsionale.

Më në fund, çmimet më të ulëta mund të stimulojnë klientët që porosisinnjë herë në muaj të porositin më shpesh, dhe mund të ndihmojnë në tërheqjen e klientëve të ri.

Është e drejtë të vihet në dyshim nëse ulja e çmimeve do të zvogëlojë në mënyrë të panevojshme të ardhurat nga bizneset aktuale të shërbimeve delivery. Mbani mend se edhe bizneset që kryejnë vetëm delivery do të vuajnë gjithashtu për shkak të klientëve të vetëdijshëm për buxhetin. Zbritjet mund të ringjallin kërkesën.

Një strategji që pronarët e restoranteve duhet të marrin në konsideratë është krijimi i menuve të reja me zbritje që janë të përshtatshme për këtë mjedis ekonomik. Kjo është kritike për restorante më të shtrenjta (duke shërbyer, të themi, 20 $ + menu). Fancy nuk është në modë tani, dhe as çmimet e larta. Ushqimi i rehatshëm dhe zëvendësuesit e gatimit në shtëpi janë ato që vlerësohen. Kjo nuk është koha për t’iu përmbajtur menusë së provuar dhe të vërtetë.

Për pronarët e restoranteve që nuk mendojnë se mund të krijojnë menu te reja mund të bëhen aq të kërkuara sa për të mbështetur biznesin, alternativa është të ofroni një zbritje prej 15-20% të artikujve të menusë aktuale. Në përvojën time, kjo është pika e ëmbël: çdo zbritje që nuk arrin nivelin 15% nuk ​​është një motivues i mjaftueshëm. Çdo gjë mbi 20% përçon një dyshim dhe i lë klientët ekzistues të pyesin: “Sa keni fituar nga unë më parë?”

Ndërsa ju jep klientëve një skonto tani ka sens, pronarët e restoranteve duhet të jenë të vetëdijshëm se kjo stuhi do të kalojë dhe ata do të duhet të kthehen në biznes normalisht në një moment. Për të shmangur zhvlerësimin e biznesit të tyre, është e rëndësishme që klientët të kuptojnë që këto zbritje janë të përkohshme dhe çmimet do të rriten në të ardhmen. Një hap i parë i mirë është që të markoni zbritjen në një mënyrë që përcjell qartë këtë mesazh. Nëse një restorant ofron artikuj të rinj në menu gjatë krizës, sqaroni se ato janë një ofertë speciale afatshkurtër.

Përveç markës, është thelbësore të krijoni ato që unë i quaj “pengesa-për-zhvlerësim”. Këto janë veprime që klientët duhet të ndërmarrin për të marrë një zbritje. Qëllimi kryesor i këtyre pengesave është të forcojë psikologjikisht te klientët që këto zbritje janë unike dhe nuk janë të përhershme. Kjo shmang zhvlerësimin.

Restorantet mund t’i krijojnë këto pengesa në disa mënyra. Disa shembuj:

Sillni një të mirë të konservuar për një bamirësi ushqimore. Kërkimi i këtij gjesti përforcon që promovimi aktual është i lidhur me krizën, rrit markën e një restoranti dhe i bën klientët të ndjehen mirë kur ndihmojnë të tjerët. Dhe natyrisht, njerëzit që nuk mund të shqetësohen për të sjellë një kanaçe nuk do të marrin zbritjen.

Blini me shumicë. Vendosja e një blerje minimale (të themi, katër pjata) për çdo zbritje lejon klientët që të justifikojnë zbritjen në mendjen e tyre (“Unë jam duke marrë një zbritje mbi vëllim”). Mund të rritë porositë.

Blerje me alkool. Lidhja e një zbritje me blerjen e alkoolit mund të ndihmojë në justifikimin e zbritjes në mendjen e konsumatorëve (“ata fitojnë më shumë fitim nga alkooli”), dhe gjithashtu mund të sigurojë një metodë të përshtatshme për të hequr zbritjen kur kriza zvogëlohet (sepse alkooli i fituar ka fituar do të lejohet pas krizës).

Zbritja është një përbërës i rëndësishëm për të ndihmuar bizneset të kalojnë këtë mjedis ekonomik sfidues. Gabimi që bëjnë shumica e kompanive është që nuk kanë një plan për të hequr uljet.

Për të lulëzuar kur arrijnë kohët më të mira më në fund, është thelbësore të ndërtohen në pengesa-zhvlerësim për të siguruar që klientët të kuptojnë pse çmimet po ulen sot dhe të pranojnë që ato do të kthehen përsëri në normë kur të kthehen kohët më të mira.