Si ndikon celulari në të mësuarit dhe shkrimin e detyrave të shtëpisë

Pupils using mobile phone at the elementary school during recreation time. Group of multiethnic children sitting in a row and typing a message on smartphone. Young boys and girls playing with cellphone.

A ka fëmija juaj një celular ndërsa bisedon apo shkruan detyra të shtëpisë, bisedon me miqtë dhe kontrollon lajme në rrjetet sociale, i bindur se është i shkëlqyeshëm?

Ekspertët pohojnë se ky përdorim i telefonave celularë dëmton përqendrimin dhe ul produktivitetin.

Në hulumtimin mbi ndikimin e telefonave celularë në aftësinë kognitive, studentët që linin celularët e tyre në një dhomë tjetër performuan më mirë në testet njohëse sesa ata që kishin telefona celularë në një tavolinë ose në një çantë, megjithëse nuk i përdorin ato.

Edhe ata që thanë se nuk menduan me vetëdije për celularët e tyre kishin rezultate më të këqija, që do të thotë se ndërhyrja po ndodh në një nivel të pavetëdijshëm.

Ndërsa punoni, është e vështirë për të rriturit të injorojnë mesazhet dhe njoftimet që na informojnë sa më shpejt që një nga miqtë tanë të postojë diçka në rrjetet sociale, ose të përgjigjet për diçka që kemi postuar, por ka disa arsye shtesë pse fëmijët dhe të rinjtë janë veçanërisht të bashkangjitur me vete telefonat celularë.

Pjesa më e madhe e shoqërizimit të të rinjve ndodh sot përmes telefonave celularë, veçanërisht në adoleshencë, kur qëllimet kryesore të zhvillimit janë të formojnë identitetin e prindërve të një personi dhe të favorizojnë miqësitë me bashkëmoshatarët.

Gjithashtu, krahasuar me të rriturit, fëmijët kanë më pak aftësi të kontrollit të impulsit. Kjo e bën shumë më të vështirë për ta që të japin përparësi për të shkruar një detyrë shtëpie ose të studiojnë për një provim sesa, për shembull, korrespodencë me miq të rinj, transmeton KosovaPress.

“Fëmijët do ta fillojnë detyrën dhe do të përpiqen ta kryejnë atë, por ata nuk do të marrin kohë për të menduar dhe zbuluar se si ta bëjnë atë në mënyrën më të mirë të mundshme”, thotë Matt Cruger, psikolog klinik dhe drejtor i Qendrës së Mësimit dhe Zhvillimit në Institutin Amerikan jo-fitimprurës Child Mind.

Në faqen e internetit të Child Mind Institute, këshillojnë vendosjen e një rutine të detyrave të shtëpisë që do të zvogëlojë shpërqendrimet, veçanërisht nëse fëmija ka vështirësi ta ndjekë ose kërkon më shumë kohë për të shkruar detyrat e shtëpisë.

Organizoni paraprakisht kur dhe në cilën ditë duhet që fëmijët tuaj të mos mbajnë celularë. Lërini ata që ta kuptojnë se qëllimi është ta bëni shkrimin më të lehtë dhe më pak stresues dhe t’i jepni më shumë kohë të lirë.

Ju gjithashtu mund të planifikoni pushime të rregullta, kur fëmija mund të largohet nga tavolina duke shkruar një detyrë shtëpie dhe të kontrollojë rrjetet sociale ose mesazhet në celularët e tyre.