Skuqjet nga Covid-19: Si mund të jetë lëkura juaj një shenjë e infektimit

Ndërsa vazhdon pandemia, mjekët dhe studiuesit po mësojnë më shumë rreth simptomave të COVID-19. Dhe, siç rezulton, disa prej tyre si skuqjet mund të jenë të lehta për tu parë.

Një nga më të folurit për gjetjet e lëkurës në lidhje me infeksionin e koronavirusit është i ashtuquajturi sindromi “gishtërinjtë COVID”.

Reklame

Doktor Ginette Okoye, kryetar i departamentit të dermatologjisë në Universitetin Hoëard, i përshkroi këto si “një njollë e kuqërremtë-vjollcë në gishtërinjtë, e shoqëruar nga ënjtje dhe dhimbje”. Ashtu si shumë simptoma të tjera të virusit, gishtërinjtë e COVID shkaktohen nga “enët e gjakut të përflakura”.

Të kesh gishtërinjtë COVID nuk është domosdoshmërisht një shkak alarmi, në të vërtetë, Okoye tha se mund të jetë “një shenjë që trupi juaj po mban një përgjigje të mirë imune ndaj virusit SARS-CoV2, pasi ka tendencë të shfaqet te pacientët me simptoma të buta ndryshe të COVID.”

Ekspertët ende po debatojnë nëse ky fenomen është i lidhur me të vërtetë me COVID-19.

“Ende ka polemikë me disa studime për të gjetur një shoqatë dhe studime të tjera që nuk kanë arritur të gjejnë një lidhje’’ tha Dr. Raja Sivamani, një dermatologe e çertifikuar nga bordi.

“Kohët e fundit, një studim i botuar në British Journal of Dermatology zbuloi se virusi SARS-CoV-2 u gjet në qelizat e mureve të enëve të gjakut në gishtërinjtë e këmbës. Ky konstatim mbështet idenë që COVID është përgjegjëse për zhvillimin e COVID gishtërinjtë ”, tha Sivamani.

Përveç gishtërinjve COVID, Okoye tha, “shumë lloje të ndryshme të skuqjeve janë parë tek pacientët me koronavirusin e ri, duke përfshirë koshere dhe skuqje të përhapura të kuqe, disa me fshikëza të vogla”.

Këto skuqje janë edhe më të zakonshme në pacientët që janë më të sëmurë rëndë, për shkak të “bllokimit të enëve të gjakut në lëkurë”. Këto bllokime të enëve të gjakut janë shkaktuar nga sistemi imunitar i trupit duke u përpjekur të luftojë virusin. Ashtu si simptomat e tjera të koronavirusit, Okoye tha: “Disa nga skuqjet e COVID shkaktohen jo nga vetë virusi, por nga reagimi imunitar i trupit ndaj virusit”.

Ekspertët thonë se COVID-19 mund të shkaktojë skuqje të lëkurës në të gjitha moshat. Sindromi inflamator – një sëmundje që duket se ndjek infeksionin me koronavirus dhe prek fëmijët – ndikon në organe të shumta dhe lëkurë.