Studimet sugjerojnë se humbja e dëgjimit mund të jetë një simptomë e rrallë e coronavirusit

Dihet që coronavirusi mund të udhëtojë thellë në trup, duke infektuar hundën, fytin dhe mushkëritë.

Por, hulumtimi i ri ka zbuluar se virusi gjithashtu mund të infektojë veshin dhe kockën mastoide të kafkës e cila është prapa veshit.
Në një studim të vogël të tre pacientëve, dy kishin ngarkesa të larta virale jo vetëm në veshin e tyre të mesëm, por edhe pas veshit.

Ekipi nga shkolla e mjekësisë e Johns Hopkins, thotë se gjetjet sugjerojnë që klinicistët shikojnë veshët e atyre që paraqiten me simptoma të coronavirusi dhe kirurgët marrin një pjesë nga veshi me shtupë përpara se të kryejnë procedurat e otologjisë.

Për studimin, të botuar në J’AMA Otolaryngology – Head & Neck Surgery’, ekipi shikoi tre pacientë që vdiqën nga COVID-19.

Njëri nga pacientët ishte një burrë në vitet e 60-ta, e dyta një grua në të 60-at dhe e treta ishte një grua në vitet 80-ta.

Dy nga tre pacientët u testuan pozitivë për virusin, i njohur si SARS-CoV-2, në veshin e mesëm.

Gruaja në vitet e 80-ta kishte virusin vetëm në veshin e mesëm, të djathtë. Burri në vitet e 60-ta kishte virusin në mastoidet e tij të majta dhe të djathta dhe në veshët e mesëm të majtë dhe të djathtë.

Kjo nuk është hera e parë që coronavirusi është i lidhur me infeksione në vesh ose probleme të veshit.

Një studim i prillit 2020, zbuloi COVID-19 të induktuar tek të rriturit, në media akute, një lloj infeksioni i veshit, në të cilin zona prapa veshit bëhet i përflakur dhe infektuar.

Një studim tjetër në mbi 20 pacientë pa simptoma, pa asnjë histori të problemeve të dëgjimit zbuloi se aftësitë e dëgjimit u përkeqësuan pasi infeksioni kishte kaluar.

Ekipi i studimit të ri rekomandon që njerëzit të ekzaminohen për COVID-19 në vesh para se t’i nënshtrohen procedurave të veshit të mesëm.