Studimi i frikshëm: Lufta e mundshme mes Rusisë dhe SHBA-ve do të vr.iste 34 milion njerëz brenda një ore

42
#

Një luftë e mundshme midis Rusisë dhe SHBA do të v.riste 34 milion në orë.

Ky është përfundimi i një studimi, teksa studiuesit janë bazuar në si.mulimin në të dhëna realiste në planet aktuale të luftës bërthamore.

Lufta do të fillonte me s..ulme taktike, por do të përfundonte me s.ulme ndaj qyteteve kryesore.

Ajo parashikon që rreth 90 milion njerëz do të vri.teshin ose pla.goseshin brenda pak orëve.

Ekipi i studiuesve shpreson që modeli do të nxjerrë në pah pasojat e l.uftës bër.thamore

Studiuesit e kanë zhvilluar një si.mulim të t.merrshëm, që të tregojë se si do të mbyllej një luftë e mundshme bërthamore e përshkallëzuar midis Shteteve të Bashkuara / NATO-s dhe Rusisë.

Modeli – bazuar në të dhëna realiste mbi pozicionet e forcave bërthamore, objektivat dhe vlerësimet e kauzalitetit – parashikon që 34.1 milion njerëz do të vd.isnin brenda një ore.

Ko.nflikti ka.tastrofik do të linte 55.9 milion të tjerë të pl.agosur – shifra të cilat nuk përfshijnë vd.ekjet e mëvonshme nga pasoja bërthamore apo edhe efekte të tjera.

Ekipi i studiuesve shpreson se si.mulimi do të nxjerrë në pah pasojat ap.okaliptike dhe koston për njerëzimin, nga l.ufta e mundshme bërthamore midis dy blloqeve.

Ndikimi i një bërthamori do të va.ret nga faktorë si moti, modeli i ar.mëve dhe natyra e zonës së shp.ërthimit.

Rreth 35 për qind e energjisë së b.ombës do të lëshohej si nxehtësi.

Verbimi mund të shkaktohet deri në 20 kilometra larg ditën dhe 50 natën.

Njerëzit brenda rrezes prej 5 kilometrash do të merrnin djegie të shkallës së tretë.

Shp.ërthimi i presionit të ajrit të gje.neruar do të shkatërronte ndërtesat afër.

Erërat deri në 158 km orë do të prekin njerëzit deri në 5 km larg, duke bërë që objektet të fluturojnë përreth tyre.

Videoja me katër minuta është krijuar nga eksperti i inxhinierisë dhe çështjeve ndërkombëtare Alex Glaser nga Universiteti Princeton dhe kolegët e tij.

Si.mulimi, i quajtur “Plani A”, u hartua bazuar në vlerësime të ndryshme të pavarura të pozicioneve ushtarake të SHBA dhe Rusisë, planet e lu.ftës bërthamore dhe objektivat përkatëse të a.rmëve.

Ai përfshinte të dhëna të gjera për numrin e a.rmëve bë.rthamore të vendosura aktualisht, rendimentet e b.ombave dhe rendin në të cilin një l.uftë e mundshme ka gjasa të përparonte me më shumë mundësi.

“Vlerësohet se do të ketë më shumë se 90 milion njerëz të vd.ekur dhe të pla.gosur brenda orëve të para të konfliktit,” shkruajnë studiuesit.

Në skenar, Rusia qëllon një paralajmërim bërthamor nga një bazë afër Kaliningrad, në Detin e Zi, me qëllim ndalimin e një përparimi SHBA-NATO.

Si përgjigje, NATO godet Rusinë me një sulm të vetëm ajror bërthamor taktik, nga i cili konflikti përshkallëzohet në një luftë taktike bërthamore në të gjithë Evropën.

Në këtë pikë, simulimi parashikon që Rusia do të dorëzonte rreth 300 kapele bërthamore – të transportuara ose me avionë, ose raketa, me rreze të shkurtër – kundër bazave të NATO-s dhe trupave përparuese.

Aleanca ushtarake ndërkombëtare pastaj do të përgjigjet me rreth 180 objekte të transportuara nga aeroplanët.

Në këtë fazë, vik.timat pritet të arrijnë në rreth 2.6 milion njerëz brenda një periudhe tre-orëshe, kurse Evropa ka mbetur e shkatërruar.

Në fazën e fundit të konfliktit, të dy palët synojnë të go.dasin 30 qytetet më të populluara dhe qendrat ekonomike të njëra-tjetrës – vendosjen e 5-10 armëve bërthamave për secilën.

Një veprim i tillë, përfundojnë studiuesit, do të ketë si pësojë 85.3 milion vik.tima brenda pak orësh, pra pa kaluar asnjë ditë,ose gati dyfishi i viktimave gjatë Luftës së II Botërore.