Studimi: Mutacioni mund të bëjë koronavirusin më infektiv

Studiuesit në Florida kanë zbuluar se koronavirusi i ri ka pësuar mutacion dhe e bën atë më të lehtë të infektojë qelizat njerëzore.

Shumë shkencëtarë po shqetësohen për këtë mutacion javët e fundit.

Reklame

Studiuesit në Institutin e Kërkimeve Scriptps në Florida thanë që mutacioni ndikon në proteinën e thumzës – një strukturë në pjesën e jashtme të virusit që ai përdor për të hyrë në qeliza.

“Viruset me këtë mutacion janë shumë më infektive sesa ato pa mutacion në sistemin e kulturës së qelizave që ne përdorëm”, tha virologu Scriptps Research Hyeryun Choe, i cili ndihmoi në udhëheqjen e studimit.

Këtë javë, Organizata Botërore e Shëndetit tha që mutacionet e e vështruara deri më tani në koronavirusin e ri nuk do të ndikojnë në efikasitetin e vaksinave në zhvillim. Javën e kaluar, OBSH tha që mutacionet nuk e kanë bërë virusin të transmetohet më lehtë dhe as nuk e kanë bërë më të predispozuar të shkaktojë sëmundje serioze.

Choe dhe kolegët zhvilluan një seri eksperimentesh në laborator dhe treguan se një mutacion i quajtur D614G i jep virusit shumë më shumë thumba, dhe i bën ato pikat më të qëndrueshme. Nga ana tjetër, e bëjnë më të lehtë hyrjen në qeliza. Studiuesit do të botojnë gjetjet e tyre në një server preprint të quajtur BioRxiv. Kjo do të thotë se puna nuk është rishikuar nga ekspertë të tjerë të fushës.

Por Choe dhe kolegët i dërguan një letër William Haseltine, një virolog, sipërmarrës bioteknologjik dhe kryetar i Access Health International ku i tregojnë se gjetjet e tyre mund të shpjegojnë përhapjen e lehtë të koronavirusit në Amerikë.