Studimi: Uji me klor i pishinës “mund të vrasë” koronavirusin në 30 sekonda

To infect a person and cause disease, viruses need to get inside individual human cells and reproduce. After a virus particle (called a virion) overcomes the cell’s defenses and enters the cell’s control center, it hijacks cellular machinery to churn out copies of itself. The copied virions burst out and invade other cells, spreading the infection. The new coronavirus that’s causing the global pandemic, called SARS-CoV-2 (the bristly-looking ball in the middle of the image), targets pneumocytes, the respiratory cells lining air sacs in the lungs. To gain entry, SARS-CoV-2 uses a molecular “key” called a spike glycoprotein (the triangle-shaped protrusions from the virion’s surface) to open a pathway into the pneumocyte’s interior. SARS-CoV-2’s spike proteins — its keys — fit a specific “lock” (technically known as a receptor, and in this case, the ACE2 receptor) on a pneumocyte cell’s surface. The ACE2 receptors are the small pink nubs just below the floating SARS-CoV-2 ball. When lock and key (spike protein and ACE2 receptor) connect, the virion gains entry and begins its destructive work. Scientists recently figured out the shape of SARS-CoV-2’s key and the ACE2 lock on respiratory cells’ surfaces. That knowledge could lead to treatments for infected patients, or a vaccine that would block infection.
Advertisment
HTML Image as link

Uji me klor i pishinave mund ta bëjë koronavirusin pasiv në vetëm 30 sekonda. Kështu raporton një studim nga Imperial College London.

Virologët studiuan ndikimin e përqendrimeve të ndryshme të klorit në ujë në virusin SARS-CoV-2. Gjetjet sugjerojnë se rreziku i transmetimit të COVID-19 përmes ujit të pishinës është “tepër” i ulët.

Reklame

“Ne i kemi kryer këto eksperimente në laboratorët tanë të lartë të kontrollit në Londër. Duke përzier virusin me ujin e pishinës, ne mund të tregonim se virusi nuk mbijeton në ujin e pishinës” shpjegoi autorja estudimit Wendy Barclay, nga Kolegji Imperial në Londër.

Në studim, profesoresha Barclay dhe kolegët e saj gjetën se një përqendrim i klorit prej 1.5 miligramë për litër dhe një pehash midis 7–7,2 zvogëloi infeksionin e SARS-CoV-2 më shumë se 1000 herë brenda vetëm 30 sekondave.

Testet e mëtejshme duke përdorur përqendrime të ndryshme të klorit dhe niveleve të pH arritën në përfundimin se klori është më efektiv me një nivel të ulët pehashi, shkruan a2news.

Sipas autorëve, studimi shton provat se pishinat mund të jenë mjedise të sigurta dhe të sigurta nëse merren masat e duhura.