Studimi: Vala e dytë e COVID-19, dy herë më e madhe se e para

Advertisment

Rihapja e shkollave plotësisht në shtator pa një test efektiv, gjurmë dhe strategji izoluese mund të rezultojë në një valë të dytë të koronavirus më shumë se dyfishin e madhësisë së të parës, sipas një studimi të ri të modelimit.

Studiuesit nga UCL dhe Shkolla në Londër e Higjienës dhe Mjekësisë Tropikale (LSHTM) ekzaminuan implikimet e mundshme të rihapjes së shkollave në Mbretërinë e Bashkuar, shoqëruar me rihapjen më të gjerë të shoqërisë, ku edhe më shumë prindër që do kthehen në vendin e punës.
Studimi, botuar në “The Lancet Child and Adolescent Health”, simuloi se çfarë do të ndodhte në një skenar më “optimist” duke supozuar 68% të kontakteve të njerëzve që testuan pozitivisht.

Reklame

Autorët zbuluan se “me rritjen e niveleve të testimit … dhe gjurmimin dhe izolimin efektiv të kontaktit, mund të parandalohet një reagim epidemik”.

Por në një skenar të rastit më të keq, një valë e dytë mund të ishte 2.3 herë më e lartë se vala e para.

Modeli supozon se rreth 70% e njerëzve do të ktheheshin në vendet e punës pasi fëmijët e tyre do të kthehen sërish në shkollë dhe deri në një rritje prej 90% të përzierjeve brenda komunitetit me rihapjen e shkollave.

Një nga autorët, Chris Bonell, profesor i sociologjisë së shëndetit publik në LSHTM, tha që sistemi aktual i testimit përbën rreth 50% të mbulimit të studimit.

“Gjetjet tona sugjerojnë se mund të jetë e mundur [për të shmangur] një valë dytësore epidemike në Mbretërinë e Bashkuar, nëse mjaft njerëz me infeksion simptomatik mund të diagnostikohen dhe kontaktet e tyre do të gjurmohen dhe izolohen në mënyrë efektive,” tha ai.

“Rihapja e shkollave plotësisht në shtator, krahas rihapjes së vendeve të punës, pa një test efektiv, gjurmë, strategji izoluese mund të rezultojë në një valë të dytë të infeksioneve midis dy dhe 2.3 herë më të madhësisë së valës origjinale.

Ky është një skenar, jo një parashikim se çfarë do të ndodhë. E gjitha varet nga masat e tjera dhe niveli i mbulimit të gjurmimit.

Duke iu përgjigjur studimit, ministri i qeverisë lokale Simon Clarke tha për Sky News se rihapja e shkollave në tërësi këtë vjeshtë nuk ishte për debat.

Por ai pranoi se kishte “gjithmonë më shumë për të bërë” për të përmirësuar skemën e fundit të testimeve dhe gjurmimit.

Z. Clarke tha se 184,000 njerëz deri më tani janë kontaktuar nga skema e testit dhe gjurmimit, me më shumë se 80% të atyre testimeve pozitive për koronavirusin e arritur nga programi dhe 75% të kontakteve të tyre të ngushta.

“Ky është një program i cili po jep dhe që po ndihmon për të na mbajtur të gjithë më të sigurt,” shtoi ai.

“Gjithmonë ka më shumë gjëra për të bërë, ne vazhdojmë të punojmë shumë për të rritur aftësinë tonë të testimit – ne jemi në rrugën e duhur për të ofruar 500,000 teste në ditë deri në fund të tetorit.

“Por një gjë është e qartë, shkollat ​​do të rihapen plotësisht në vjeshtë. Kjo nuk është në diskutim.”

Hulumtimi nga Australia ka sugjeruar që ka pasur nivele “të ulëta” të transmetimit të koronavirusit në shkolla dhe çerdhe.

U botua gjithashtu në Lancet Child and Adolescent Health, studimi ekzaminoi raste të konfirmuara nga laboratori COVID-19 nga 15 shkolla dhe 10 çerdhe në Uellsin e Ri Jugor nga janari deri në prill.

Ajo tregoi se megjithëse 27 fëmijë ose mësues shkuan në shkollë ose çerdhe ndërsa ishin infektive, vetëm 18 persona shtesë më vonë u infektuan.

“Fëmijët dhe mësuesit nuk kanë kontribuar ndjeshëm në transmetimin COVID-19 përmes frekuentimit në mjediset arsimore.”