Suedia shkon e vetme në luftën kundër koronavirusit: Lokalet, shkollat dhe institucionet vazhdojnë të jenë të hapura

Në një kohë kur gjithnjë e më shumë vende europiane po kufizojnë popullsinë e tyre për të penguar përhapjen e koronavirusit, Suedia ka zgjedhur një rrugë tjetër, më fleksibël, duke lënë shkollat ​​fillore, restorantet dhe baret të hapura.

Kryeministri Social Demokratik Stefan Löfven iu drejtua popullatës nëpërmjet televizionit, duke u bërë thirrje të gjithëve që të “marrin përgjegjësi” dhe të ndjekin rekomandimet e qeverisë, punën e telekomunikacionit dhe distancimin shoqëror në veçanti.

Autoritetet gjithashtu rekomandojnë që dikush që ndjehet “në rrezik” të qëndrojë në shtëpi. Takimet e më shumë se 500 personave janë të ndaluara ku kufiri është dy persona në Gjermani, shkollat ​​e mesme dhe universitetet janë të mbyllura.

Të martën, qeveria u kërkoi bareve dhe restoranteve që të kufizoheshin në shërbimin në tryezë, për të shmangur radhët dhe për të siguruar një distancë minimale midis secilit klient. Por për shumë njerëz, jeta vazhdon normalisht.

Parlamenti Suedez gjithashtu ka përshpejtuar miratimin e një projekt-ligji që lejon mbylljen e shkollave fillore dhe çerdhe nëse është e nevojshme.

Qeveria u përgjigj se po ndiqte rekomandimet e Agjencisë së Shëndetit Publik. Nëse autoritetet shëndetësore ende nuk kanë kërkuar që shkollat ​​të mbyllen, kjo është sepse janë të moshuarit ata që duhet të qëndrojnë në shtëpi, jo fëmijët.

“Sapo Agjencia e Shëndetit Publik ti kërkojë qeverisë të marrë një vendim, ne do ta bëjmë atë sa më shpejt,” tha Ministri Suedez i Shëndetësisë Lena Hallengren.

Sidoqoftë, besimi i qeverisë në autoritetet shëndetësore nuk është unanime. Disa ekspertë dhe figura publike akuzuan Agjencinë se rrezikojnë jetën e njerëzve.

Johan Giesecke, një ish-epidemiolog në Institutin Kombëtar Suedez për Kontrollin e Sëmundjeve Infektive dhe një këshilltar aktual në Organizatën Botërore të Shëndetit, madje inkurajoi suedezët që të dilnin dhe të shijonin diellin e pranverës.