Të sëmurët kronik me peticion, Qeveria e Maqedonisë të mos i kthejë në punë

Pacientët e sëmurë kronikë janë të shqetësuar për vendimin e qeverisë për t’i kthyer të gjithë në punë, përveç atyre, shëndeti i të cilëve është përkeqësuar. Ata ankohen se afati i fundit për të marrë konfirmimin nga një specialist është i shkurtër, sepse është e vështirë të marrësh një termin specialisti. Ata dërguan një peticion Qeverisë duke kërkuar që këto vërtetime të rregullohen përmes mjekut familjar, pasi ato kanë një histori të plotë mjekësore për të gjithë njerëzit e sëmurë kronikë.

“Ne ju kërkojmë të rishikoni të gjitha momentet përsëri dhe të na takoni, duke zgjatur mungesën fizike në punë të të sëmurëve kronikë me konfirmimet nga mjeku i familjes, për sa kohë që zgjat pandemia e koronavirusit, duke respektuar të drejtën themelore parashikuar në Kushtetutë – e drejta për jetë “.

Reklame

Sipas vendimit të qeverisë, pacientët e sëmurë kronikë që nuk kanë ndërlikime duhet të ishin kthyer në vendet e tyre të punës sot. Sidoqoftë, për shkak të problemit të marrjes së një çertifikate, afati u shty për nëntë ditë të tjera. Përkundër kësaj, të sëmurët kronikë ankohen se shumë prej tyre janë thirrur të punojnë sot. Disa prej tyre u thanë se nëse një specialist nuk i linte ata brenda afatit të zgjatur më 23 shtator, këto nëntë ditë ose do t’u merreshin ose do të pushoheshin nga puna për mosparaqitje në punë. Ministria e Shëndetësisë mohon që nuk ka afate, por lë hapësirë ​​që afati i konfirmimit të zgjatet përsëri.

“Përmes Sistemit Kombëtar të Regjistrimeve Elektronike në Shëndetësi – Termini im, ofrohen terma shtesë për ato specialitete që Ministria mendoi se do të kërkoheshin më shumë, përkatësisht: pulmonologji, kardiologji dhe mjekësi të brendshme, por ka terma për të gjitha specialitetet e tjera. “Nëse këta pacientë nuk marrin çertifikatat deri më 23 shtator, do të ketë vend për zgjatje.”