Tensioni normal i gjakut nuk është më 120 me 80, por…

1046
#

Me vite të tëra kemi menduar se presioni normal i gjakut është 120 me 80 por mësoni “normalen” më të re.

Secili i cili kurdoherë ka pasur nevojë të masë presionin e gjakut, e që çdo gjë është në rregull kur i sipërmi është 120 ndërkaq i poshtmi rreth 80. Çdo gjë më shumë, paraqet alarm dhe menjëherë shkohet për kontroll tek farmacisti apo te kardiologu.

Nëse është më ulët, e di që është koha për sheqer dhe ujë apo për një filxhan kafe. Mirëpo, tani çdo gjë ka ndryshuar. Shoqata Evropiane Kardiologjike ka dhënë udhëzime të reja, sipas të cilave normale për shtypjen sistole deri në 140, ndërkaq për atë diastole 90.

Mirëpo, ky rregull nuk vlen për të sëmurët me diabet, për të cilët kufiri është më i ulët, deri 130 me 80, si edhe te popullata e moshuar.