Tetova, Tirana e Shkupi qytetet me ndotjen më të lartë të mjedisit në Evropë

Shqipëria më 2020 vlerësohet të jetë njëra nga shtetet me ndotje më të lartë të mjedisit në Evropë, duke shënuar 77 pikë. Këto të dhëna janë publikuar nga “Numbeo.com.

Referuar këtij indeksi, në vitin 2020, Tirana krahasuar me territorin e të gjithë Shqipërisë arrin pikët më të larta të ndotjes së ajrit, duke kapur vlerën prej 85 pikë, nga afër 83 që përllogaritej në fillim të vitit 2019.
Po sipas këtij raporti, Tirana renditet qyteti i tretë me ndotjen më të lartë në gjithë Evropën, pas Tetovës (Maqedonia Veriore) dhe Chelyabinskit (Rusi). Shkupi është një tjetër qytet i Maqedonisë Veriore që ka normën shqetësuese të ndotjes dhe renditet në vendin e katërt.

Renditja e kryeqytetit të Shqipërisë si njëri nga tri qytetet me ndotjen më të lartë në gjithë Evropën, ndodh pikërisht në vigjilje të 100 vjetorit të shpalljes së Tiranës si kryeqyteti i Shqipërisë.

Sipas Indeksit të Ndotjes së publikuar nga “Numbeo.com”, dy vendet ballkanike (Maqedonia e Veriut dhe Shqipëria) dhe qytet shteti i Monakos kanë shënuar pikët më të larta të indeksit.
Në vitin 2020, Indeksi i Ndotjes në Maqedoni shënoi 80 pikë. Sipas hartës që ka gjeneruar të dhënat e mbledhura nga NUMBEO, Evropa Lindore vijon të jetë më e ndotura në kontinentin e vjetër. Në 10 vendet më të ndotura pas Shqipërisë renditet Bullgaria me një indeks prej 65 pikësh, Ukraina me 65, Bosnjë-Hercegovina me 62, Serbia me 60, si dhe Rumania me 58.

Nga ana tjetër vendet me ndotjen më të ulët janë ato të Evropës Perëndimore.

Vendi më pak i ndotur i Evropës është Finlanda, ku sipas “Numbeos” ka shënuar vetëm 11.55 pikë. Në vend të dytë renditet Islanda me 16.21 pikë, ndjekur nga Suedia me 18.09 pikë./Sharri/