Trump: Unë e meritoja Nobelin e paqes!

Presidenti amerikan, Donald Trump duket se mendon që ai është neglizhuar nga akademia suedeze e Nobelit, në ndarjen e çmimit për paqen.

“Do t’ju them diçka për çmimin Nobel të paqes. Unë bëra një marrëveshje, shpëtova një vend dhe më pas dëgjova se kreu i atij vendi po merrte çmimin Nobel për paqen se ai e kish shpëtuar vendin. Dhe thashë: Çfarë bëra unë? Por, ju e dini, kështu funksionon. Në fund të fundit, ka rëndësi ajo që unë arrita. Kurseva një luftë të madhe. Shpëtova shumë njerëz”, shprehet presidenti.

Reklame
HTML Image as link Reklamë:
Qries

Kështu është shprehur ai para mbështetësve në një tubim elektoral në Ohajo, mbrëmjen e të enjtes. Edhe pse Trump nuk e përmend me emër fituesin e Nobelit të paqes dhe as vendin, është e qartë që ai i referohet kryeministrit etiopian Abiy Ahmed. Ky i fundit, shefi më i ri i një qeverie në Afrikë, mori detyrën në prill 2018 dhe ka ndërmarrë një seri reformash për liberalizimin e Etiopisë, duke shkundur atë që dikur ishte një vend i kontrolluar. Ai mori çmimin Nobel në tetor të vitit të kaluar me motivacionin për angazhimin në zgjidhjen e konfliktit kufitar me Eritrenë fqinje. Por ajo që analistët nuk kuptojnë tani, është roli që Trump thotë se ka patur në ndërmjetësimin e paqes mes Etiopisë dhe Eritresë.

Sipas tyre, ndikimi i SHBA në bisedimet e paqes ka qenë minimal. Emiratet e bashkuara arabe në anën tjetër janë angazhuar jo pak. Nuk dihet për se Trump e përmend tani këtë, por interesant është fakti se ai nuk e ka uruar Abiyn për çmimin. Trump ndërkohë ka përmendur më herët angazhimin e tij për denuklearizimin e koreve dhe bisedimet me Kim Jong Un, si një mandat për cmimin Nobel të paqes.