UEFA i përgjigjet Greqisë në lidhje me emrin e Maqedonisë

UEFA i është përgjigj këtë mëngjes letrës së dërguar të premten e kaluar nga zëvëndës Ministri i Sporteve Lefteris Avgenakis, në lidhje me shkeljet e Marrërveshjes së Prespës, mbi çështjet e emërtimit të Republikës së Maqedonisë Veriore, gjatë pjesmarrjes së saj në kampionatin evropian.

Zëvëndës Sekretari i Përgjitshëm Kevin Lamour shkruan në përgjigje se UEFA, në përputhje me institucionet e tjera sportive botërore të tilla si Komiteti Olimpik Ndërkombëtar, shpesh mbështetet në kodin e vendit ISO për të identifikuar shoqatat e tij anëtare dhe si praktikë është e njohur ndërkombëtarisht dhe është plotësish në përputhje me nenin 1(3e) të Marrëveshjes së Prespës.

Reklame

UEFA gjithashtu tregon se ajo përdor emrin “Federata e Futbollit e Maqedonisë Veriore” në të gjithë komunikimin e saj zyrtar dhe ka përshtatur terminologjinë përkatëse në përputhje me UEFA EURO 2020.

Për më tepër, UEFA thekson se nuk do të lejojë që futbolli evropian të bëhet një platformë për transmetimin e mesazheve politike të çdo lloji dhe do të vazhdojë të mbrojë politikën e neutralitetit, siç parashikohet në statutet e saj.

Kujtojmë se Zëvendës Ministri i Sporteve grek, të premten, 11 Qershor, i dërgoi një letër urgjente Presidentit të UEFA-s, Alexander Cheferin.

Objekti i letrës ishte emri i Republikës së Maqedonisë Veriore që luan në turneun e futbollit me fanellën e saj dalluese “FFM” (Federata e Futbollit Maqedoni), pra inicialet e Federatës së Futbollit, e cila nuk e ka ndryshuar emrin e saj në përputhje me Marrëveshjen të Prespës, por gjithashtu që në transmetimin televiziv, në kartelën me ekipet garuese, rezultatin dhe kohën, do të shkruhej kodi ISO “MKD” për Republikën e Maqedonisë Veriore.

Z. Avgenakis kërkoi në letrën e tij të përdorte shkurtesën / shkurtesën e saktë kombëtare “NM” ose “RNM” të Republikës së Maqedonisë Veriore dhe të mos përdorte kodin e vendit të Organizatës Ndërkombëtare të Standardizimit (ISO).

Nënsekretari i Sporteve theksoi se Marrëveshja e Prespës mund të mos specifikojë shkurtime për vendin e Maqedoninë Veriore, megjithatë praktika e vendosur ndërkombëtarisht kërkon që emri i saktë i secilit vend të pasqyrohet në shkurtesat.

Ai gjithashtu protestoi sepse emri i Federatës së Futbollit të Republikës së Maqedonisë Veriore nuk është ndryshuar ende, në përputhje me Marrëveshjen e Prespës, dhe kërkoi ndërhyrjen e UEFA-s.

Një letër e ngjashme iu dërgua nga Ministri i Punëve të Jashtme, Nikos Dendias, homologut të tij nga Maqedonia Veriore, Bujar Osmani.