Ushqimi kundër kancerit që ka më shumë kalcium se qumështi

Është “ushqimi mbijetues” ideal pasi nuk kërkon kushte të veçanta të ruajtjes, mund të konsumohet pa përgatitje, ndërsa në të njëjtën kohë është veçanërisht i dobishëm për shëndetin.

I njohur edhe si “çokollatë e shëndetshme”, karkalecat janë një ushqim tepër ushqyes. Ato janë veçanërisht të dobishme për shëndetin tonë sepse janë të pasura me antioksidantë, lëndë ushqyese dhe elementë gjurmë.

Karakteristikat e tyre antioksiduese janë për shkak të përmbajtjes së lartë të fibrave polifenole dhe tanine.

Karakteristikat e forta të kokrrës së karkalecit:

Për shkak të pranisë së të paktën gjashtë antioksidantëve që veprojnë si mbrojtës për qelizat, karkalecat kanë një efekt të rëndësishëm anti-kancer duke parandaluar formimin e tumoreve.

Ato janë të pasura me kalcium, pasi përmbajnë 350mg për 100gr. Për krahasim, qumështi përmban vetëm 120 deri në 130 mg kalcium për 100g, i cili nuk asimilohet mirë në rastin e qumështit të lopës së pasterizuar

Karobët nuk përmbajnë acid oksalik, si çokollata, e cila tenton të zvogëlojë aftësinë e trupit për të tretur kalciumin. Edhe pse janë shumë të ëmbla, ato përmbajnë 60% më pak kalori sesa çokollata.

Ato përmbajnë sheqerna në një pjesë të madhe (50%), nga të cilat 30% është sheqer rrushi.
Ato përmbajnë vitamina B dhe β-karoten (një pararendës i vitaminave A), minerale (kalium, magnez, kalcium, fosfor) dhe elementë gjurmë (hekur, mangan, bakër, krom, nikel).

Ato përmbajnë taninë, substanca fibroze si linjina që kanë një efekt ulës të kolesterolit, kanë efekte pozitive në nivelet e glukozës në gjak dhe përdoren kundër diabetit dhe obezitetit.

Është i pasur me fibra që ndihmojnë në funksionimin e duhur të zorrëve dhe qetësojnë stomakun.
Ato nuk përmbajnë gluten, dhe indeksi i tyre glicemik është shumë i ulët. Ato nuk përmbajnë kafeinë dhe janë krejtësisht të përshtatshme për diabetikët.

Vetitë shëruese të kokrrës së karkalecit

Ndihmon në trajtimin e astmës dhe lehtëson kollën dhe ftohjet dhe prandaj përdoret si bazë për shumë shurupe dhe ilaçe.
Në rast se jemi në dietë, është ideale, pasi përmban pak yndyrë.

Sipas të lashtëve, karobi ndihmon në rritjen e dëshirës seksuale dhe numrin e spermës.
Ndryshe nga çokollata, ajo nuk përkeqëson simptomat e stresit të tilla si ankthi, frymëmarrja e cekët dhe aritmitë.