Varianti indian i covid, 40 për qind më i transmetueshëm në Britani

To infect a person and cause disease, viruses need to get inside individual human cells and reproduce. After a virus particle (called a virion) overcomes the cell’s defenses and enters the cell’s control center, it hijacks cellular machinery to churn out copies of itself. The copied virions burst out and invade other cells, spreading the infection. The new coronavirus that’s causing the global pandemic, called SARS-CoV-2 (the bristly-looking ball in the middle of the image), targets pneumocytes, the respiratory cells lining air sacs in the lungs. To gain entry, SARS-CoV-2 uses a molecular “key” called a spike glycoprotein (the triangle-shaped protrusions from the virion’s surface) to open a pathway into the pneumocyte’s interior. SARS-CoV-2’s spike proteins — its keys — fit a specific “lock” (technically known as a receptor, and in this case, the ACE2 receptor) on a pneumocyte cell’s surface. The ACE2 receptors are the small pink nubs just below the floating SARS-CoV-2 ball. When lock and key (spike protein and ACE2 receptor) connect, the virion gains entry and begins its destructive work. Scientists recently figured out the shape of SARS-CoV-2’s key and the ACE2 lock on respiratory cells’ surfaces. That knowledge could lead to treatments for infected patients, or a vaccine that would block infection.

Ministri britanik i Shëndetësisë, Matt Hancock ka thënë sot se këshilla e fundit shkencore është që varianti Delta, i zbuluar së pari në Indi, është 40% më i transmetueshëm se lloji Kent.

Më parë na ishte thënë nga grupi këshillimor shkencor për emergjencat (Sage) se do të kishte probleme nëse një variant do të ishte 40% deri 50% më i transmetueshëm.

Ata thanë se kjo “do të çonte në një ringjallje thelbësore të shtrimeve në spital” dhe do të ushtronte presion mbi NHS.

Megjithatë, ndërsa Hancock e bëri atë koment në Andrew Marr Show, ai gjithashtu tha se shtrimet në spital mbetën përgjithësisht të sheshta për tani – dhe kjo kryesisht për shkak të suksesit të programit të vaksinimit deri më tani.

“Kjo shifër, prej rreth 40 për qind më i transmetueshëm, realisht është e dhëna e fundit që kam marrë”, tha ai për Sky News. Varianti Delta tashmë është varianti dominues në Mbretërinë e Bashkuar, ka bërë të ditur Zyra e Shëndetit Publik në Angli.

Në janar, për shkak të përhapjes së variantit britanik, që njihet edhe si varianti Alfa, Mbretëria e Bashkuar vendosi masa të izolimit mbarëkombëtar. Hancock tha se shifra prej 40 për qind vjen pas analizave që ka kryer grupi i shkencëtarëve, që këshillon Qeverinë britanike.

Përhapja e variantit indian të koronavirusit, ka rritur shqetësimet në Britani, shtet që ka paraparë që më 21 qershor të heqë masat kufizuese kundër pandemisë. Hancock e pranoi se qeveria ende nuk ka marrë një vendin përfundimtar për heqjen e kufizimeve, për shkak të variantit indian.

“Ne do t’i shikojmë të dhënat edhe për një javë dhe më pas do të marrim vendimin”, tha ai të dielën për BBC-në, duke shtuar se qeveria është e hapur ndaj mundësisë që të shtyjë afatin për heqjen e kufizimeve. Megjithatë ai tha se dy dozat e vaksinës ofrojnë mbrojtje ndaj variantit Delta.