“Vdekje nga lart”, mina ruse antitank shihet në Ukrainë, e aftë të shpërthejë 100 metra në ajër

Mina vdekjeprurëse antitank e Rusisë, e cila mund të shpërthejë 100 metra në ajër dhe të ndezë eksplozivë nga lart, është parë në Ukrainë për herë të parë.

E ashtuquajtura “mina e zgjuar”, e cila ndizet kur objektivi i saj arrin 100 metra, nuk është përdorur kurrë më parë në fushën e betejës. Mina e sulmit më të lartë të Rusisë PTLM-1R lëshohet në ajër, duke skanuar tokën për objektivin e saj dhe më pas gjuan nga lart.

Reklame

Mina, e cila besohet se është futur në shërbim nga ushtria e Vladimir Putin në vitin 2020, është e ngjashme me municionin amerikan M-93 “Hornet” me zonë të gjerë.

Raportohet se u zbulua në Ukrainë më 26 prill, si shenja e fundit e përshkallëzimin të mëtejshëm të konfliktit ushtarak.

Në teori, miniera është mjaft inteligjente për të bërë dallimin midis tankeve dhe automjeteve të tjera, duke injoruar makinat civile dhe pajisjet më pak të rëndësishme ushtarake.

Katër sensorë akustikë të drejtimit dhe sensorë sizmikë aktivizohen kur automjeti i synuar vjen brenda 100 m. Kur objektivi afrohet mjaftueshëm, një kokë lufte shpërthyese 6.2 lb lëshohet rreth 100 metra në ajër, ndërsa censorët infra të kuqe të minierës skanojnë tokën poshtë për tankun. /abcnews.al/