Venko Filipce ‘gëlltiti’ një milion euro nga blerja e d yshimtë e respiratorëve në Brazil? (AUDIO B OMBË)

Advertisment
HTML Image as link

Një bombë e re audio shpërtheu në rrjetet sociale në lidhje me blerjen skandaloze të aparateve të frymëmarrjes nga Brazili, çështje për të cilën redaktori i Infomax, Aleksandar Mitovski u përball me Ministrin e Shëndetësisë Venko Filipce më 19 Mars të vitit të kaluar në një konferencë për shtyp pas së cilës Qeveria ndaloi praninë e gazetarëve, transmeton TetovaSot.

Gjegjësisht, në audio dëgjohet zëri i Ambasadorit të Maqedonisë në Brazil, Ivica Bocevski, i cili është më përgjegjësi për kthimin e 100 Maqedonasve nga Amerika e Jugut dhe Karaibet përsëri në Maqedoni pas shpërthimit të pandemisë Covid 19 në botë.

Reklame

Si ambasador i Maqedonisë në Brazil, Bocevski zbulon se ai u kontaktua direkt nga Venko Filipce dhe Nikola Dimitrov, në një kohë kur furnizimi me aparate për frymëmarrje ishte bllokuar për shkak të një dekreti nga Presidenti Brazilian Bolsonaro. Ai tregon se është kontaktuar nga Nikola Dimitrov, por edhe personalisht nga Venko Filipce, ku blerja e aparateve për frymëmarrje kalon përmes një kompanie private dhe shton se “këtu ka dikush normal”.

– Një kompani tregtare nga Maqedonia vendos të bëjë një blerje, kur ngecën po më kërkonin, kështu shkon me ne. Këtu normal është këtu. Problemi është se kjo duhej të ishte bërë 6 muaj më parë jo tani. Telefonojnë sot, është panikë, lajmërohemi, bëjmë gjithçka. Çmimet janë shumë të larta është një fakt. Venko dhe Nikolla Dimitrov po telefonojnë, thekson Bocevski.

Ajo që është thelbësore është fakti që Bocevski zbulon se respiratorët tashmë ishin paguar, gjë që është në kundërshtim me pretendimet e atëhershme të Venko Filipces se një blerje e tillë nuk ishte bërë kurrë.

-Jo në Sao Paulo është dërgesa në aeroport. Së pari të martën kishte një problem, ishte bërë pagesa, por DHL nuk donte ta pranonte për shkak të dekretit të Bolsonaro. Kështu që DHL e pranoi atë me treqind urgjenca. Djali i Bolsonaros thirri për ta marrë. “Ata sapo e pranuan dhe ata kanë një program kur ajo duhet të shkojë në aeroport, kur të vijë në doganë, ata e thonë dekretin, nuk mundet, dhe tani ne po punojmë për dekretin,” tha ai.

Në vitin 2019, Ministri i Shëndetësisë akuzoi Aleksandar Mitovskin për përhapjen e lajmeve të rreme dhe theksoi se blerja nuk ishte përfunduar, në kundërshtim me atë që pretendon ish-ambasadori në Brazil.

Filipce më pas pretendoi se një ankand ende nuk kishte ndodhur me të cilin çmimet do të uleshin.

Ajo që ishte më problematike në këtë blerje të aparateve të frymëmarrjes ishte çmimi prej 25 mijë e 203 euro për copë, kur respiratorët nga e njëjta kompani “Magna Med” nga Brazili, Flexi Mag + përmes internetit mund të bliheshin me një çmim prej rreth 5 mijë dollarë, që është për 5 herë më pak se çmimi i paguar nga Qeveria e Maqedonisë.

Dyshim shtesë mbi blerjen u hodh nga çmimi i ofruar prej 17 mijë eurosh nga një prodhues shumë më i njohur, çmimi “General Electric” prej 17,137 euro për aparat respirator, i cili është 8 mijë euro më i ulët se kostoja e paguar nga qeveria maqedonase./TetovaSot