Vllasi: Putini e njohu Kosovën, ia bëri të ditur Serbisë se këtu s’mund të llogarisë në të

Duke iu referuar faktit se Kosova është shtet i pavarur dhe i konfirmuar nga Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë, presidenti rus Vladimir Putin para së gjithash ka dashur t’i arsyetojë pretendimet e tij kundër Donetskut dhe Luhanskut, por në të njëjtën kohë t’ia bëjë të ditur Serbisë se Rusia nuk e mbështet kur është fjala për Kosovën, ka vlerësuar për televizionin malazez Gradska RTV, avokati dhe ish-politikani kosovar Azem Vllasi.

“Edhe tani serbët kanë përjetuar zhgënjim total për shkak të deklaratës së Putinit, sepse vetë Serbia nuk e njeh qëndrimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë se pavarësia e Kosovës nuk është në kundërshtim me të drejtën ndërkombëtare dhe as me Rezolutën 1244. Prandaj le ta shohin Serbinë lakuriq. Tani nuk e kanë as mbështetjen e Rusisë”, tha Vllasi.Në këtë mënyrë Putini e njohu zyrtarisht pavarësinë e Kosovës, por jo me akt zyrtar, thotë Vllasi.

Reklame

“Por Putini e ka bërë të qartë se e ka lexuar mirë dhe me kujdes qëndrimin e Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, e cila legjitimon pavarësinë e Kosovës, dhe kaq. Tani Putini po thirret në përvojën e Kosovës për interesat e tij, një qëndrim të tillë të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë për ta justifikuar pavarësinë e Donetskut dhe Luhanskut, për të cilat ai planifikon ta thërrasë dhe të improvizojë një referendum si në Krime, dhe t’i shtyjë ato në Rusi”, tha Vllasi.

Sipas Vllasit, Putini ia bëri të ditur Serbisë se ai e njeh zyrtarisht Kosovën dhe se Serbia, kur bëhet fjalë për Kosovën, nuk mund të llogarisë në Rusinë. Tani Serbia është në një situatë – ose ose – ose do t’i drejtohet Evropës, ose Rusisë. Sipas Vllasit, Vuçiq e ka zemëruar Putinin me politikën e tij të dyfishtë.