Vuçiç nervoz: “Kroatët dhe shqiptarët mendojnë se janë të fortë, por unë po u them atyre …”

Duke reaguar ndaj deklaratave të ministrit të jashtëm kroat se Kroacia do të rrisë numrin e anëtarëve të saj në KFOR në Kosovë, sepse është e rëndësishme për Zagrebin zyrtar për shkak të ruajtjes së paqes në rajon, si dhe polemikave të iniciuara nga deklarata e ministrit të Brendshëm serb Aleksandar Vulin, Presidenti serb Aleksandar Vuçiç reagoi duke thënë se si Kroacia mund të refuzojë KFOR dhe se një vendim i tillë u mor në mënyrë që të “poshtëronte më tej Serbinë”.

Ministria kroate e Punëve të Jashtme i quajti deklaratat e mëparshme të ashpra të Beogradit në lidhje me angazhimin e shtuar të ushtarëve kroatë në Kosovë “spekulime histerike” për të larguar vëmendjen nga vendimi i qytetit të Suboticës për të futur gjuhën Bunjevac si gjuhë zyrtare në Serbi.

Reklame

Përleshjet e reja midis Beogradit dhe Zagrebit u ndezën të enjten nga ministri i Brendshëm serb Aleksandar Vulin në reagim të ashpër ndaj një deklarate nga Ministri i Jashtëm kroat në Prishtinë se Kroacia do të rrisë numrin e anëtarëve të saj në KFOR.

Vulin e quajti Kroacinë dhe Kosovën “vëllezër armësh” dhe shtoi se Gordan Grliç Radman do të donte të ishte në gjendje të vendoste “forca pushtuese në Serbi”.

Presidenti serb pyeti “pse dikush ka nevojë të mburret dhe të marrë pjesë”, duke aluduar në angazhimin e Kroacisë në forcat ndërkombëtare në Kosovë.

“Ata mund të kishin refuzuar KFOR-in, por ata qëllimisht morën një vendim të tillë me qëllim që të poshtërojnë më tej Serbinë. Ne e morëm mesazhin dhe e kuptuam,” tha Vuçiç gjatë një vizite në Obrenovac.

Ai u tha serbëve në Kosovë “të mos shqetësohen” dhe njoftoi se do të fliste me Sekretarin e Përgjithshëm të NATO-s Jens Stoltenberg në Bruksel brenda pak ditësh, duke theksuar angazhimin e Serbisë për të shmangur konfliktet dhe për të ruajtur paqen.

Vuçiç tha se ai po u thoshte të gjithëve “që mendojnë se do të ketë stuhi të reja, masakra të reja dhe dëbime” dhe se “kjo nuk do të ndodhë”.

“Mesazhi im për popullin serb të Kosovës është të mos shqetësohen. Unë vetëm mund t’ju them se asnjë ‘stuhi’ nuk do të ndodhë më. Lërini kroatët dhe shqiptarët të imagjinojnë se janë të fortë. Ne nuk do të gërmojmë në gjokset e tyre, por më besoni, ajo që ata imagjinojnë nuk do të ndodhë”, tha Vuçiç. /tesheshi.com/