Zbulohet gjeni dyfishon rrezikun për t’u sëmurë rëndë me COVID

Shkencëtarët polakë kanë gjetur një gjen që ata thonë se dyfishon rrezikun për t’u sëmurë rëndë me COVID-19, një zbulim që ata shpresojnë se mund t’i ndihmojë mjekët të identifikojnë njerëzit që janë më të rrezikuar nga sëmundja.

Me hezitimin ndaj vaksinave, si një faktor kryesor pas niveleve të larta të vd ekjeve nga koronavirusi, studiuesit shpresojnë se identifikimi i atyre që janë në rrezik më të madh do t’i inkurajojë ata të marrin një vaksinë dhe t’u japë atyre akses në opsione më intensive trajtimi në rast të një infeksioni.

Reklame

“Pas më shumë se një viti e gjysmë pune ishte e mundur të identifikohej një gjen përgjegjës për një predispozicion për t’u sëmurë rëndë (me koronavirus)”, tha ministri i shëndetësisë i Polonisë, Adam Niedzielski.

“Kjo do të thotë se në të ardhmen do të jemi në gjendje të identifikojmë personat me predispozicion për të vuajtur seriozisht nga COVID”. Studiuesit nga Universiteti Mjekësor i Bialystok zbuluan se gjeni ishte faktori i katërt më i rëndësishëm që përcakton se sa seriozisht vuan një person nga COVID-19, pas moshës, peshës dhe gjinisë.

Gjeni është i pranishëm në rreth 14 për qind të popullsisë polake, krahasuar me 8-9 për qind në Evropë në tërësi dhe 27 për qind në Indi, tha Marcin Moniuszko, profesori përgjegjës i projektit. Në nëntor, shkencëtarët britanikë thanë se kishin identifikuar një version të një gjeni që mund të lidhet me dyfishin e rrezikut të dështimit të mushkërive nga COVID-19.