Zbulohet materiali më i vjetër në Tokë: është i zbritur nga qielli!

Shkencëtarët besojnë se ata kanë zbuluar materialin më të vjetër në Tokë, pluhurin e yllit nga meteori Murchinson, i cili ra në Australinë juglindore në vitin 1969.

Ata shpjeguan se meteori përmbante grimcat më të vjetra të pluhurit që formoheshin në yje, të cilat shkëlqenin shumë përpara formimit të sistemit diellor.

Mosha e grimcave yjore të pluhurit përcaktohej duke bluar grimcat e meteorit dhe më pas duke i matur ato kur pluhuri ishte i ekspozuar ndaj rrezeve kozmike.

Pjesët bluarëse të një meteori krijojnë një formë si kurth, shpjegoi Jennika Greer e Muzeut Fushor të Çikagos, duke shtuar se pasta më pas zbërthehet në acid, duke lënë pluhur ylli në të.

Ekspertët kanë arritur në përfundimin se disa kokrra janë midis 4.6 dhe 4.9 miliardë vjet, dhe për krahasim, dielli vlerësohet të jetë i vjetër 4.6 miliardë vjet dhe Toka 4,5 miliardë vjet.

Në fund të fundit, ata zbuluan se elementi më i vjetër i pluhurit të zbuluar ishte afërsisht 7,5 miliardë vjet.

Granulat janë të vogla, duke filluar në madhësi nga dy deri në 30 mikrometra.

Shkencëtarët amerikanë dhe zviceranë kanë botuar detaje të kërkimit të tyre në revistën shkencore Proceedings of the National Academy of Science (PNAS).

Autori kryesor i studimit, Philipp Heck, kurator i Muzeut Fushor të Çikagos dhe profesor i asociuar në Universitetin e Çikagos, shpjegoi se kur një yll vdes, grimcat e tij shpërndahen në të gjithë hapësirën.

Këto “rruaza para-diellore” bëhen më pas pjesë e yjeve të rinj, planetë, hëna dhe meteorë. /tesheshi.com/