Zgjerimi i ujërave territoriale! Greqia: Do e bëjmë vetëm pa e pyetur Shqipërinë

Advertisment

Vendimi për zgjerimin e zonës bregdetare Greke në rajonin e detit Jon, në 12 milje detare, nga gjashtë u njoftua nga Kryeministrin, Kyriakos Mitsotakis në Parlament.

“Unë i njoftoj sot delegacionit kombëtar që menjëherë, me një projekt-ligj që duhet të paraqitet nga qeveria, Greqia shtrin zonën bregdetare në Perëndim nga 6 në 12 milje detare. Greqia po rritet. Të tjerët e kanë thënë atë, por ne jemi ata të cilët e vënë në praktikë. Ky pra, në një zonë deti – konkretisht atë të Ishujve Jon dhe deri në Cape Tainaro në Peloponez – ne ushtrojmë një të drejtë të padiskutueshme sovrane të së drejtës sonë, sipas nenit 3 të Konventës për Ligjin, një e drejtë të cilën vendi ynë e rezervon ta ushtrojë në të ardhmen në zona të tjera detare. Dhe të cilën fqinjët tanë e kanë praktikuar tashmë. Në lidhje me Konventën për Ligjin e Detit dhe zbatimin e linjës së mesme, ku distanca midis brigjet janë më pak se 24 milje”, theksoi Kryeministri Kyriakos Mitsotakis, duke njoftuar vendimin për dyfishimin e detit territorial Grek, i cili u pranua me entuziazëm nga deputetët e mazhorancës.

Reklame

Vendimi për zhvillimin e ujërave territoriale Greke në 12 milje në Detin Jon ndjek përfundimin e një marrëveshje për përcaktimin e Zonës Ekonomike Ekskluzive me Italinë dhe marrëveshjen për delimitimin e pjesshëm të EEZ midis Greqisë dhe Egjiptit.

Bazuar në dispozitat e marrëveshjes së delimitimit të EEZ me Italinë, Greqia fiton sovranitet mbi një sipërfaqe prej afro 76,000 kilometrash katrorë në Detin Jon. Në këtë zonë, Kyriakos Mitsotakis njoftoi se ujërat territoriale greke do të shtrihen nga 6 në 12 milje detare.

Aktiviteti ekzistues i peshkatarëve italianë do të mbahet në zonën midis 6 dhe 12 milje detare nën kushte të caktuara: Vetëm një numër i caktuar i anijeve italiane do të jenë në gjendje të lëvizin në zonë nga 6 deri në 12 milje detare, peshkatarët italianë do të jenë të detyruar të kontrollojë autoritetet greke dhe do të kapë vetëm kategori specifike të specieve – shihni karkaleca të kuqe – të cilat nuk u interesojnë peshkatarëve grekë.

Si interpretohet zgjerimi i ujërave territoriale Greke në Jon?

“Është një veprim i mirë që duhej të ishte bërë shumë vite më pare”, tha një diplomat me përvojë për “protothema.gr”, duke komentuar vendimin e qeverisë Greke për të zgjeruar zonën bregdetare në Jon, në 12 milje detare.

Zgjatja e ujërave territoriale të një vendi në 12 milje detare larg bregdetit është një vendim që nuk kërkon marrëveshjen e shteteve bregdetare, por mund të bëhet në mënyrë të njëanshme. Athina, duke dashur të tregojë gatishmërinë e saj për bashkëpunimin rajonal, tashmë ka njoftuar Romën dhe Tiranën, një mision i ndërmarrë nga Ministri i Jashtëm Nikos Dendias në bisedime me homologët e tij italianë dhe shqiptarë. Në fakt, Kryeministri njoftoi paraprakisht se Nikos Dendias së shpejti do të vizitojë Tiranën “për të diskutuar me qeverinë shqiptare zgjidhjen përfundimtare të përcaktimit në pritje të zonave të detit”.