Zvicër, infeksionet janë në rënie, situata po përmirësohet

Personen mit und ohne Schutzmasken gehen durch die Marktgasse waehrend der Corona-Krise, am Samstag, 24. Oktober 2020, in Bern. Der Regierungsrat hat am Freitag eine Reihe von Verboten beschlossen, die ab Mitternacht fuer vier Wochen in Kraft treten: oeffentliche und private Veranstaltungen von mehr als 15 Personen sind verboten, fuer die Gastronomie gilt eine Sperrstunde von 23 Uhr bis 6 Uhr. Schliessen muessen zudem Bars, Clubs und Discos sowie oeffentlich zugängliche Einrichtungen wie Museen, Kinos, Bibliotheken sowie Sport- und Fitnesscenter. Zudem gilt eine Maskenpflicht fuer ueberdachte Raeume in Aussenbereichen. (KEYSTONE/Anthony Anex)
Advertisment

Të dhënat nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (FOPH) tregojnë se shkalla e infektimeve është në rënie, veçanërisht në kantonet zvicerane më të goditura, transmeton albinfo.ch.

Sipas FOPH, pasi arriti kulmin në fillim të nëntorit, infeksionet po ngadalësohen në pjesën më të madhe të vendit. Midis javës së parë dhe të dytë të nëntorit, numri i rasteve ra me 23.4 përqind.

Reklame

Gjatë muajit tetor, niveli i pozitivitetit për 100,000 njerëz ishte 2101. Për dy javët e fundit, ky numër ra në 849,2.

Ky përmirësim është më i dukshëm në Zvicrën franceze-folëse, ku u vendosën kufizime të ndryshme në fund të tetorit për të frenuar numrin rekord të infeksioneve. Ulja më e madhe është në kantonin Jura, i cili regjistroi 42 përqind më pak raste. Tjetra janë Fribourg (-38 përqind), Valais (-36 përqind) dhe Neuchâtel (-35 përqind).

Nga ana tjetër, shkalla e infektimit në disa kantone gjermane-folëse, të cilat kanë qenë relativisht të paprekura nga pandemia, janë në rritje.

Në Qytetin e Bazelit, për shembull, rritja e niveleve të infeksionit bëri që zyrtarët vendorë të futnin masa më të rrepta të koronavirusit nga e hëna.

Basel City së bashku me Basel Country, Obwalden dhe Uri janë kantonet e vetme zvicerano-gjermane ku infeksionet aktualisht po rriten.

Shkalla R

Një tregues tjetër që infeksionet janë në rënie është numri R i fundit – një mënyrë për të vlerësuar shpejtësinë me të cilën përhapet sëmundja.

Vetëm dy javë më parë, norma R në Zvicër ishte 1.05. Nëse kjo vlerë është më e madhe se 1, numri ditor i rasteve rritet në mënyrë eksponenciale. Por nëse është më e ulët, ato zvogëlohen.

Tani mesatarja në të gjithë vendin është 0.78. Ekspertët thonë se nëse Zvicra mund ta mbajë këtë normë, numri ditor i infeksioneve të reja do të përgjysmohet çdo 14 ditë, transmeton tutje albinfo.ch.

“Kjo duket si një ndryshim i trendit”, tha drejtoresha e FOPH Anne Lévy.

“Unë kam besim se po shkojmë në drejtimin e duhur”, shtoi ajo.

Pranimet në spital

Numri i pranimeve në spital po bie ngadalë, megjithëse mbetet ende i lartë.

Sipas FOPH, shkalla e shtrimeve në spital ishte 243 për 100,000 njerëz në 11 nëntor. Ky numër ra në 13 raste për 100,000 më 19.

Numri i vd ekjeve të lidhura me koronavirus gjithashtu është në rënie, megjithëse numrat janë ende të lartë.

Nga 95 raste për 100,000 në 12 nëntor, numri ra në 37 në 19 nëntor.

Autoritetet thonë se ka afërsisht një vonesë prej tre javësh midis kohës kur një pacient shtrihet në një spital dhe vd ekjes së tyre. Pra, numrat më të fundit ka të ngjarë të jenë ende të lidhur me pacientët të cilët ishin shtruar në spital para se të binin nivelet e infeksionit. /Albinfo.ch