Zvicra ka vendosur edhe disa shtete në listën e karantinës

Të premten, Këshilli Federal vendosi që Zvicra nuk do të zbatojë ndonjë kërkesë karantine për rajonet kufitare

Megjithatë, nga e hëna zonat më të largëta nëpër vendet fqinje, janë në listën e rrezikut, duke përfshirë Parisin, Côte d’Azur dhe Vjenën.

Reklame

Artistët dhe atletët që vijnë në Zvicër për veprimtari ose konkurse, përjashtohen nga detyrimi për karantinë kur hyjnë nga këto zona.

Në listë tani janë futur edhe Republika Çeke dhe Ishujt Kanarie. Kështu, e gjithë Spanja tani konsiderohet si një zonë rreziku.

Vendime të mëtejshme nga Këshilli Federal: Çmimet për tetsin e koronës janë reduktuar.
Kushdo që hyn në Zvicër nga rajonet e huaja kufitare nuk duhet të jetë në karantinë edhe nëse rajoni ka një numër të lartë të rasteve të koronavirusit. Këshilli Federal vendosi të premten për këto dhe përjashtime të tjera nga detyrimi i karantinës.

Për javë të tëra, rreziku i infeksionit të koronavirusit është rritur si në Zvicër ashtu edhe në vendet përreth. Shtetet po po hasin në presion në rritje për të marrë masa të reja për të përmbajtur pandeminë. Këshilli Federal ka kohë që mbështetet në rregullat e karantinës për udhëtarët nga vendet me rrezik. Tani ai i ka specifikuar këto rregulla për udhëtarët nga vendet fqinje të Francës, Gjermanisë, Italisë, Austrisë dhe Lihtenshtajnit.

Rregulli i përgjithshëm është: Kushdo që hyn nga rajonet kufitare të këtyre vendeve nuk ka përse të hyjë në një karantinë dhjetëditore. “Rajonet kufitare përjashtohen nga përfshirja në listë”, shkruan Këshilli Federal. Por ai e lë një derë të hapur për rregulla më të rrepta me formulimin opsional, informon Shtegu.com.

Nga vendet fqinje, vetëm rajonet, por jo i gjithë vendi, do të vendosen në listën e rrezikut të Zyrës Federale të Shëndetit Publik (BAG). Kjo ndodh kur numri i rasteve të koronës është mbi kufirin e 60 infeksioneve të reja për 100,000 persona, kur mungon një informacion i besueshëm ose kur njerëzit nga rajonet që janë infektuar kanë hyrë vazhdimisht në Zvicër. Kjo është në një rregullore përkatëse.

Asgjë nuk do të ndryshojë për të kthyerit nga zonat e rrezikuara që nuk janë në afërsi të Zvicrës. Ata edhe më tej do të jenë në karantinë. Kjo vlen edhe për udhëtarët nga nëntë nga 13 rajone europiane të Francës, përfshirë Parisin ose Côte d’Azur, ose shtetin austriak të Vjenës. Këshilli Federal e azhurnoi këtë listë të p, ndërsa do të zbatohet nga e hëna.
Një gjë është e qartë: Udhëtarët ndërkufitar do të përjashtohen nga detyrimi i karantinës. Vendet e tjera e kanë bërë të njëjtën gjë.

Sipas një deklarate, me një qasje rajonale, Këshilli Federal po merr parasysh, nga njëra anë, numrin në rritje të infeksioneve dhe, nga ana tjetër, ndërvarësinë e ngushtë ekonomike, sociale dhe kulturore në rajonet kufitare.

“Këshilli Federal vazhdon të mbështetet në përgjegjësinë personale të popullsisë”, siç thuhet në komunikatë. Kjo duhet të përmbahet nga udhëtimi në zona me rrezik kur është e mundur ose të shkojë në mënyrë të pavarur në karantinë pas një udhëtimi të tillë.

Këshilli Federal vendosi për përjashtime të mëtejshme nga detyrimi i karantinës. Kthimi i punonjësve të kulturës pas një ngjarje kulturore, atletët pas një gare dhe pjesëmarrësit në kongreset e specializuara nuk kanë pse të futen në karantinë. Parakushti është që një koncept specifik i mbrojtjes është zhvilluar dhe zbatuar për ngjarjen përkatëse jashtë vendit.
Përjashtohen gjithashtu nga detyrimi i karantinës personat që duhet të udhëtojnë në një zonë rreziku për arsye profesionale ose mjekësore dhe nuk mund të shtyhen. Parakushti është që qëndrimi jashtë vendit të mos zgjasë më shumë se pesë ditë dhe që një koncept mbrojtje të jetë i disponueshëm.

Këshilli Federal ka rregulluar gjithashtu bazat e llogaritjes për karantinën. Për shembull, kantonet mund të llogarisin qëndrimin në një vend pa një rrezik të rritur të infektimit para se të hyjnë në Zvicër dhe të zvogëlojnë kohëzgjatjen e karantinës në Zvicër në përputhje me rrethanat.

Sipas Këshillit Federal, shumica e kantoneve mbështesin masat e marra. Sidoqoftë, disa kantone kishin frikë se përjashtimi i ri për rajonet kufitare do të çonte në punë shtesë dhe do të dobësonte pranimin e rregulloreve të karantinës. Në fakt, do të ishte e vështirë të provohet se një person po hyn në Zvicër direkt nga një rajon kufitar dhe jo nga një zonë e rrezikut zyrtar në të njëjtin vend./Shtegu.com